оставка
сн. БГНЕС

Премиерът на Ливан подаде оставка и се отказа да сформира правителство

Министър-председателят на Ливан Мустафа Адиб обяви днес, че отказва да сформира правителство и подава оставка, съобщи телевизия „Ал Хадат”.

„Поднасям своите извинения за това, че политическите сили нарушиха споразумението, към което се стремях в името на сформирането на кабинет. Те не се отказаха да политизират процеса на формиране на правителство”, заяви Адиб след срещата си с президента на страната Мишел Аун.

Папката, в която Адиб носи оставата си/сн. БГНЕС

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан.

„Трябва да продължи реализирането на инициативата на президента Еманюел Макрон по урегулиране на политическата кризa, за да бъде спасен Ливан”, подчерта Адиб.

сн. БГНЕС

Съгласно пътната карта за урегулиране на кризата в Ливан, съгласувана от президента на Франция с ливанските политически лидери, новото правителство на страната, оглавявано от Мустафа Адиб, трябваше да бъде сформирано до средата на септември. Шиитските партии „Амал” и „Хизбула”, обаче, се отказаха от ротационния принцип за заемането на министерски постове и заявиха, че ще участват в правителството само ако за шиитската общност бъде запазен контролът върху финансовото министерство. Това решение беше взето след въведените на 8 септември санкции на САЩ срещу бившия министър на финансите Али Хасан Халил, който е обвинен за връзки с „Хизбула”.

- реклама -