Правят БГ сайт за нежелани реакции от ваксините

Обсъжда се създаването на БГ сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините. Това съобщи пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

„Хората имат право да се съмняват. Това, че не се говорим за страничните ефекти, е един минус. Ние смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти“, каза Тонев.

Обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни е навременно, заяви още той. Според него обществото трябва да знае какво предстои за седмици напред.

ПРОМЕНИ

„В този план има някои промени от провежданата политика до момента. Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на ЕК. В голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа“, посочи той. И допълни, че като лекар може да заяви, че резултатите, които се постигат при контрол върху Covid кризата, не зависят само от суха статистика. Според него в Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи.

„За здравни системи като в България се налага да добавим допълнителни фактори. Нашето правителство успя да види, да анализира тази нужда и затова имаме нови фактори“, добави той.

За момента нямало взето решение за отпадане на сертификатите за антитела.

„Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и без антитела. В тази посока ние не успяваме да постигнем предпазване от заразяване. Ние се налага да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото, и тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие. На нас много ни се иска да поставим цялата криза и всички въпроси, които възникват, в една просто уравнение с прости решения, но реалността е друга“, коментира доц. Тонев. Депутатът подчерта, че ваксината е предпазила голям процент от хората от тежко боледуване.

„За ваксината нямаме доказателство, или за имунитета след прекарано заболяване, нямаме доказателство, че тя пази от ново заразяване, но има много доказателства, че ваксината и имунитетът след преболедуване предпазват от ново тежко преболедуване.“, обясни той.

Източник: Монитор

- реклама -