Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

Имен ден празнуват всички, които носят името Магдалена, Магда, Меглена, Малена, Миглена, Лена.

Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница, Лука споменава поименно св. Мария Магдалина с думите „Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса“ .

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус „излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си“.

Когато Господ Иисус Христос ходел по Галилея и чрез Своята Божествена сила извършвал личби и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта, от която тя страдала.

Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла, как положили Господа в гроба.

Светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение.

Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос възкресе!“ Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.

Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!“.

Според преданието св. Мария Магдалина проповядвала Евангелието из Египет, Сирия и Рим. От Рим тя пристигнала в Ефес, за да помага на св. Йоан Богослов, където живяла до своето успение. Била погребана в една пещера в Ефес, която се превърнала в поклонническо място за християните. През 899 г. мощите й са преместени в Константинопол в манастира „Св. Лазар“.

Известно е, че днес част от мощите на равноапостолната Мария Магдалина се съхранява от монашеското братство на светогорския манастир „Симонопетра“.

Става дума за лявата ръка на светицата, която според свидетелствата се е запазила със сухожилията и кожата, от нея се излъчва благоухание, а докосвалите се до светинята уверяват, че тя е топла дори и през зимата.

Според светогорските свидетелства закрилата на светицата чрез нейните свети мощи е избавила манастира от застрашителни горски пожари и други природни бедствия.

- реклама -