Даниел Лорер, зелен сертификат, държавна администрация, документ, министър
кадър: bTV

Правителството пак се отметна – не били обсъждали зелен сертификат за всички държавни служители

„Министерството на иновациите, когато се конституира, също ще въведе зелен сертификат“. Това посочи пред Нова телевизия министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Според Лорер зеленият сертификат за момента не е обсъждано да бъде въведен за цялата администрация.

Думите му идват след като правителството и в частност премиерът Кирил Петков встъпи в длъжност със заявката за въвеждане на здравни документи за всички служители на държавната администрация. Тогава Петков обяви, че ще започне от МС, където веднага ще въведе изискването за тестване, ваксинация или преболедуване на работното място. Оказа се обаче, че това ще стане чак през януари.

“Когато си говорим с инвеститори, те питат кой ще работи в нашите заводи. Ако не сме здрави и има опасност голяма част от населението да не може да изпълнява трудовите си задължения, това кара инвеститорите да се замислят дали да дойдат у нас, или да отидат в съседни държави, където нивата на ваксинацията е по-високо”.

„Пари има. Както казва и министър Василев – ние сме неочаквано богати, много крадени и пари има за най-различни мерки. Както казахме и по време на предизборната си кампания – за нас е важно да сме здрави и една активна кампания за ползите от ваксинирането е много важна”, посочи той.

„Ние сме един млад екип. Това са 4 партии, които в историята на България никога не са работили заедно. Но успяваме да отреагираме бързо на всички предизвикателства, които ни се поднасят. Случилото се през последните няколко дни са нормални стъпки от растежа на едно правителство и един отбор, който трябва да работи още четири години заедно”, коментира темата за ДС и изказването на Стефан Янев за НАТО.

Даниел Лорер обясни и каква точно ще бъде неговата длъжност и целите на министерството си.

„Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации. Когато можем у нас да създаваме нови неща, които да движат икономиката за дълги години напред, а не производства, които лесно могат да бъдат преместени”.

„Растежът трябва да е по-голям от инфлацията, за да чувстваме, че имаме успех”, категоричен е министърът. По думите му хубавото е, че инфлацията е нещо, което се случва в цял свят.

„Никой не е загубил позиции заради инфлацията. Най-вероятно тя ще се обърне тази зима. И ще утихне”.

По отношение на високите цени на тока Лорер подчерта, че не очаква масови фалити.

„Смятам, че няма да има масови фалити. Програмата за бизнеса, която обявихме, е милиард, милиард и половина. Това не се е случвало в историята ни”.

- реклама -