сн. БГНЕС

Пореден ден на протести в София и страната (обновена)

Пети пореден ден протестиращи се събраха в центъра на София. Хората се събират в района на президентството. Техните искания остават същите – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, както и Велико народно събрание.

В центърът на София е блокирано движението в т.нар. „триъгълник на властта“, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството. На протеста тази вечер е и Румен Петков. Заедно с него на протеста дойде и бизнесменът Сашо Дончев. Полицаи с жълти жилетки са разположени пред „Дондуков“ 2 .

сн. БГНЕС

Апелът на властите до хората е да не провокират полицаите, които си вършат работата да охраняват протеста.

Протестиращи се събраха пред сградата на Министерство на вътрешните работи в центъра на София тази вечер, за да поискат оставката на Младен Маринов.

Причините за исканата оставка на Маринов са две основни – събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и постъпилите сигнали за полицейско насилие. Вторатата причина е заради съботния протест край Росенец, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

Шествието на „Да България“ се присъедини към протестиращите пред МС.

До момента обстановката е спокойна, без провокации. Полицейското присъствие в целия център на София е засилено.

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Стара Загора, в Хасково и в още няколко града на страната.

Във всички градове има засилено полицейско присъствие. Лозунгите, които издигат недоволните са сходни с тези, които се четат и от жълтите павета в София – „протестирам, за да не емигрирам”, „искаме бъдеще за нашите деца”, „България на хората, не на мафията” и други.

сн. БГНЕС

Протестът в Стара Загора започна пред сградата на областна администрация и е под надслов „Стара Загора иска оставка“. Старозагорци настояха за законност, справедливост, възмездие и възможности за живот и работа.

С шествие гражданите преминават по централните улици към сградата на прокуратурата, където протестиращите скандираха „мафия“ и „Гешев е позор“.

Недоволни хора се събраха също и в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Шумен и Благоевград.

Демонстрацията на бургазлии премина в шествие по главната пешеходна улица на морския град и завърши непосредствено до Моста, откъдето протестиращите помахаха символично към имота, свързван с Ахмед Доган в парк „Росенец“.

- реклама -