Цвета Караянчева, оставка, БСП, ДПС, Манолова
Снимка: БГНЕС

Поискаха оставката на Цвета Караянчева

БСП и ДПС едновременно поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

За левицата повод за това е вчерашната ситуация с опита за барикадиране на майки от инициативата „Системата ни убива“, подкрепени от Мая Манолова, които бяха изведени от НСО от фоайето на Народното събрание. С тях имаше и дете с увреждания.

„Стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане. Искам да напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наши заседания, седеше вътре в залата“, посочи от трибуната депутатът от БСП Антон Кутев.

„Аз оправдавам техните протести, те се опитват да въздействат на властта с методите, които те имат“, отбеляза още той.

Към искането се присъедини и групата на ДПС.

Председателят Мустафа Карадайъ посочи, че от партията му се заемат със задачата да стартират процедура за отстраняването на Цвета Караянчева от председателското и ще търсят подкрепя за входирането на такъв проект на решение. Причината – според ДПС Караянчева не е предприела никакви действия по техен сигнал, свързан с несъвместимостта на изпълняваната длъжност на член на ЦИК.

Според правилника проект на решение за отстраняване на председателя може да бъде входиран с подписите на една трета народни представители или точно 80, а след това да бъде подложено на гласуване в залата.

Оставката на председателя на парламента поискаха и от движението на майките от „Системата ни убива“ и Мая Манолова.

Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в парламента и заради публичното й изявление НСО да си свърши работата. Тя употреби политически НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. Това каза бившият омбудсман Мая Манолова по време на съвместен брифинг с партия „Волт“, „Изправи се.БГ“ и гражданската инициатива „Системата ни убива“.

Манолова подчерта, че заседанията на парламентарните комисии са публични и граждани, експерти и организации имат право да участват в тях. По думите й това е записано в правилника за дейността на парламента и именно това е било нарушено вчера, след като Караянчева е разпоредила да им бъде отказан достъп.

„Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма“, заяви тя и подчерта, че участвалите гардове са били цивилни, с маски и без отличителни знаци. За това попита дали тези служители са били на НСО или на друга организация.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ обяви, че в отговор на Караянчева и гаврата спрямо тях те ще преминат към друг начин на протест.

„Довечера призовавам хората, които ни подкрепяха вчера да донесат презрели сини сливи. Преминаваме към други действия, нетипични за майки, но почваме по този начин. Ще има и водни бомби и още изненади. Ние ще покажем на Караянчева, че можем и ние по друг начин“, обяви тя и попита къде е бил вчера президентът Румен Радев и защо е останал безучастен.

Настимир Ананиев пък показа съдебно-медицинска експертиза, която доказва, че вчера е било упражнено насилие върху него от страна на гардовете на НСО.

- реклама -