Северна Корея, балистични ракети ЕС позиция изявление

ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

„Очевидно е, че Северна Корея открито нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, като ускорява балистичните си дейности“

Това заяви говорителят на световната организация Стефан Дюжарик по повод неотдавнашните изстрелвания на ракети от КНДР.

Той призова също Пхенян да обмисли възобновяването на смислен диалог.

По-рано днес Северна Корея заяви, че успешно е изстреляла ракета със среден обсег, нехаейки за наложените й от ООН санкции.

Резолюции на ООН забраняват на КНДР всякаква ядрена или балистична дейност и на страната са наложени редица икономически санкции, които Съединените щати искат да усилят.

По искане на САЩ, Южна Корея и Япония Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре на извънредно заседание при закрити врата за Северна Корея.

От началото на годината затворената комунистическа държава е извършила десетина ракетни опита. Тя значително напредва в усилията си да разработи междуконтинентална балистична ракета. Оръжието може да носи ядрена бойна глава до американския континент.

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Дьолатр определи последния ракетен тест на КНДР като „поредната недопустима провокация“, която изисква „бърза и твърда реакция“ на Съвета за сигурност.

- реклама -