Тадей Погачар
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Погачар завърши триумфа си в Тур дьо Франс

Тадей Погачар официализира победата си в Тур дьо Франс, след като завърши последния етап тази година. Словенецът от ОАЕ, който в понеделник става на 22 години, стана най-младият победител в обиколката от 110 години насам. През 1904 титлата е дадена на Анри Корне. Французинът печели, след като първите четирима са дисквалифицирани.

„Ние винаги вярвахме. Още от първия етап. Тадей беше много спокоен – най-спокойният в отбора. Един ден загуби минута и 20 секунди. Но дори и тогава не се притесни. Каза, че Турът е дълъг и ще има време да атакува. Така и стана“, обясни мениджърът на отбора на Погачар Мауро Джанети. „Целта ни преди Тура беше етапна победа и Тадей да влезе в първата петица. Спечелихме първия етап и това ни успокои. И ден след ден установявахме, че Тадей има сили за подиума. И след това в събота Роглич имаше лош ден“, добави той.

„Това е абсолютно невероятно. Седя тук, в Париж, на върха на подиума. Никога не съм си мислил, че ще бъда тук“, заяви самият Погачар. Той стана първият словенец, спечелил Тура и първият дебютант който го прави от 1983-а насам. Тогава това постигна Лоран Финьон. Освен това Погачар взе фланелката за най-добър катерач и за най-добър млад колоездач. Единственият друг в историята с три фланелки от един Тур е легендарният Еди Меркс. Той ги спечели през 1969-а, преди още да има настоящите награди. Тогава Меркс завърши с жълтата, зелената и фланелката за комбинация.

Погачар спечели без отбор

Това, което направи младият словенец, е още по-забележително, защото той го направи практически без отбор. ОАЕ по принцип е по-слаб от Йъмбо-Висма и Инеос. Освен това от състезанието рано-рано отпаднаха Фабио Ару и Давиде Формоло. Това остави Погачар само с подкрепата на Давид де ла Круз в планините. Често той беше изолиран, но демонстрира невероятен кураж и спечели деветия и 15-я етап, преди да триумфира в часовника.

Роглич, подкрепян от звезден ансамбъл в лицето на Том Дюмолен, Сеп Къс и Вут ван Аерт, контролираше обиколката. И като сребърен медалист от часовник на световно първенство изглеждаше сигурен фаворит в предпоследния етап. Но точно тогава имаше най-лошия си ден в Тура и се провали.

Сам Бенет спечели последния етап

Той беше спечелен от Сам Бенет (Декьоник-Куикстеп). Ирландецът покача, че наистина е достоен носител на зелената фланелка. Той я свали от гърба на седемкратния ѝ носител Петер Саган.

Бенет изпревари във финалния спринт на паветата на Шанз Елизе Мадс Педерсен. Той взе втората си етапна победа в тазгодишното състезание. „Сега знам каква е наградата за цялото страдание в планините. Струваше си. Никога не съм си помислял, че мога да завърша със зелената фланелка. Ще се насладя максимално на момента“, заяви Бенет. Той участва на първия си Тур от 2016-а насам.

Той е едва вторият ирландец, печелил зеленото трико. Преди него Шон Кели има четири триумфа между 1982 и 1989-а. Саган пък спечели всеки един път от 2012-а насам без 2017-а, когато беше дисквалифициран за сблъсъка с Марк Кавендиш.

- реклама -