Плевнелиев ЕБВР форум Европа ЕС икономика инвестиции

Плевнилев: Общ подход на страните от Източна Европа за привличане на повече инвестиции

Държавният глава призова за дългосрочно планиране, което да засили конкурентоспособността на ЕС

 

Постигането на по-висок икономически растеж и насърчаването на конкурентоспособността в Източна Европа изискват държавите от региона да следват общ подход за привличането на инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Будапеща. Той участва на срещата на високо равнище „Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите“. Събитието се провежда в рамките на Конференцията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР). Плевнелиев ЕБВР форум Европа ЕС икономика инвестиции

Държавният глава призова за дългосрочно планиране на политиките, с които Европейският съюз да засили  своята конкурентоспособност в глобализиращия се свят. Според него ЕС трябва да отговори на икономическата криза, политическата нестабилност и социалното недоволство.

„Трябва да насърчим доверието в ЕС, защото това е инвестиция във възможностите на Европа да се справя успешно като общност с предизвикателствата, пред които сме изправени„.

Период на трансформация на Европа и света

Държавният глава призова да бъдат изтъквани не само затрудненията, но и успехите, постигнати от държавите от Източна Европа в процеса на европейска интеграция. Той открои постигнатата банкова и финансова стабилност и нарастването на БВП на България през последните 15 години.

 

Според президента, светът и Европа са в период на трансформация и в бъдеще създаването на успешни икономически модели ще зависи от способността на държавите и регионалните общности да се адаптират и да развиват индустриите на бъдещето и иновациите.

„За мен поуката от днешната икономическа криза е, че от значение е качеството, а не количеството. Адекватният отговор на икономическата криза е в увеличаване на качествените инвестиции в образованието, което ще ни позволи да моделираме бъдещето, като насърчим отраслите, които създават висока добавена стойност“.

 

Бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в България и в Източна Европа беше посочено от президента Росен Плевнелиев като успешен пример за способността да се създават високоплатени работни места и за привличането на нови инвестиции. В България секторът на информационните и комуникационните технологии бележи среден годишен ръст от 10 на сто, а броят на заетите в сектора нараства с 5 на сто годишно.Плевнелиев ЕБВР форум Европа ЕС икономика инвестиции

Сред участниците във форума на ЕБВР в Будапеща бяха министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, председателят на ЕБВР сър Сума Чакрабарти.

- реклама -