Пластмаса е открита в питейната вода на пет континента

Миниатюрни частици пластмаса, представляващи потенциална заплаха за човешкото здраве, са открити в питейната вода на пет континента – от „Тръмп тауър“ в Ню Йорк до обществена чешма край брега на езерото Виктория в Уганда, съобщават Ройтерс и Франс прес.

С течение на времето пластмасата се разгражда до миниатюрни частици, известни като микропластмаса.

Наличието й е открито в 83 процента от 159 проби питейна вода, взети от различни краища на света – от Германия и Куба до Ливан и Индия, и анализирани от лаборатория в университета на Минесота.

„Ако попитате хората дали биха желали да ядат или пият пластмаса, те просто ще отвърнат „Не, що за глупав въпрос“. Пластмасата може и да не е нещо, което искаме да поглъщаме, но го правим, независимо дали чрез питейната вода, бирата или сока. Пластмаса се открива в храната ни, в морската сол, в морските дарове. Никой не е в безопасност“, казва Шери Мейсън от Щатския университет на Ню Йорк, един от съавторите на изследването.

Бутилираната вода също съдържа миниатюрни частици пластмаса.


Ефектът върху здравето от поглъщането на микропластмаса все още не е проучен.

Изследвания с риби обаче са показали, че въпросните микрочастици потискат излюпването на хайвера, възпрепятстват растежа на потомството и го правят по-податливо на хищници, в резултат на което се увеличава смъртността на популацията.

Микропластмасата абсорбира токсични химикали от морската среда, които при поглъщането й се освобождават в телата на рибите и бозайниците.

- реклама -