Плащат на доброволци да ги заразят с коронавирус в търсене на ваксина

В търсене на ваксина срещу коронавируса британската компания „Hvivo” предлага 3 500 паунда на доброволци, които се съгласят да бъдат заразени с най-разпространените форми на Ковид-19 – 0C43 и 229E. Доброволците трябва да прекарат две седмици под карантина, в лабораторни условия. Кандидатите ще бъдат подложени на пълни медицински тестове, за да се прецени дали са подходящи за експеримента.

Те ще бъдат наблюдавани постоянно от медицински лица със защитни облекла. Заразените ще имат на разположение книги, телевизия и компютърни игри по време на изолацията си.

За експеримента се търсят 24 доброволци.

Той е част от програма на обща стойност 1,53 млрд. паунда, за разработване на ваксина срещу новия респираторен вирус.

Българката Мария Пиргова, студентка по право в Лондон на 26 години, коментира пред „Таймс” опита си от подобен предишен експеримент в същата лаборатория. Тя е прекарала две седмици през февруари по време на експеримент за ваксина срещу друг респираторен вирус.

„Университетските ми курсове са доста интензивни и нямам време да си намеря работа. Използвах парите, за да си платя сметките, докато се подготвям за изпитите през май”, споделя пред изданието Пиргова.

 

- реклама -