ЕК, подкрепа, сомоосигуряващи се, пандемия

Планът за възстановяване и устойчивост ще се разглежда поне два месеца от ЕК

Европейската комисия има поне два месеца за евентуалното одобрение на Плана за възстановяване, който в петък България изпрати в Брюксел.

Страната ни може да получи авансово плащане от 13%, ако документът бъде одобрен до края на тази година. Общо страната ни очаква близо 13 млрд. лева.

Проектите ще бъдат оценявани по 11 компонента, всеки един от тях ще получава оценка А, B или C. При наличие на дори и една оценка C планът няма да бъде одобрен. Държавата трябва да има и поне 4 оценки А.

„В регламента Комисията има 2 месеца за оценка. След нея Съветът има 1 месец да одобри от своя страна, след което може да започне и усвояването на средствата. 37% от средствата трябва да отиват в посока борба с климатичните промени и 20% за дигитализация. Плащането се прави, ако Съветът е одобрил плана до 31 декември 2021 г. Ако Съветът не го е одобрил до тази дата, такова плащане няма. Първото плащане ще бъде, когато се изпълнят първите ключови етапи и цели”, заяви Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Източник: НОВА 

- реклама -