вино алкохол диабет пиене

Пиенето няколко пъти в седмицата намалява риска от диабет тип 2

Хората, които пият три до четири пъти седмично, са по-малко предразположени да развият диабет тип 2, отколкото тези, които никога не пият.

Това показват данни на датски учени, цитирани от BBC.

Виното изглежда е особено полезно, вероятно защото играе важна роля в регуирането на кръвната захар, твърди проучване, публикувано в Diabetologia.

Изследвани са повече от 70 000 души за пет години – колко и колко често пият. 859 мъже и 887 жени са развили диабет – тип 1 или по-често срещаният тип 2.

Изследователите стигат до заключението, че умереното пиене – 3-4 пъти седмично намалява риска от диабет при жените с 32%, и с 27% при мъжете в сравнение с хората, пиещи по-малко от един ден в седмицата.

Експертите категорично заявяват, че това не дава „зелена светлина“, за да се пие повече от препоръчаното.

Проф. Ян Толструп, от Националния институт по обществено здраве на Южен Университет на Дания, който ръководи изследването, заявява: „Открихме, че честотата на пиене е независимо от количеството алкохол. По-добре е да се пие на четири порции, отколкото наведнъж.“
Резултатите също така показват, че не всички видове алкохол имат същия ефект.

Виното е особено полезно, защото полифенолите, особено в червеното вино, играят роля в редуцирането на кръвната захар.

Що се отнася до бирата – мъжете с една до шест бири седмично понижават риска от диабет с 21%, в сравнение с мъжете, които пият по-малко от една бира седмично. Този ефект обаче не е наблюдаван при жените.

Едновременно с това, високият прием на спиртни напитки сред жените значително увеличава риска от диабет, но няма този ефект при мъжете.

Ефектът на алкохола

Д-р Емили Бърнс, ръководител на изследователските комуникации в Diabetes UK, обяви че хората трябва да бъдат предпазливи, тъй като „редовното консумиране на алкохол ще даде различен ефект върху риска от диабет тип 2 при различните хора“.

Тя заяви още, че „няма да препоръча хората да да пият в повече“.

Това предполага, че мъжете и жените трябва да пият не повече от 14 единици алкохол на седмица – еквивалентни на 3 литра бира или 10 малки чаши вино с ниско съдържание на алкохол. Това – в продължение на три дни или повече, като няколко дни са безалкохолни.

Проф. Толструп и нейният екип са използвали същото проучване за изследване на ефекта от алкохола при други заболявания.

Те открили, че пиенето умерено няколко пъти седмично е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови нарушения.

Но консумирането на алкохол увеличава риска от развитие на стомашно-чревни заболявания, като чернодробни заболявания и панкреатит.

Професорът заявява: „Алкохолът е свързан с 50 различни състояния, така че не казваме“ да продължиш да пиеш“.
- реклама -