Петър Витанов: Единствено България нямаше план Б за газа

Решението на българското правителство по газовата криза е идеологическо и политическо, не икономическо, заяви пред БНР евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Включително Гърция е възприела подхода и предложението за плащане от страна на Москва. Другите държави си съхраняват договорите, няма спиране на газа.

Полша взема руски газ по договора между Русия и Германия, на 10% по-ниска цена, отколкото полско-руския договор.

Единствено България, вземайки това идеологическо решение, нямаше подготвен план Б“, отбеляза той.

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония,

но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз.

„Намери място крайно неизгоден за българската позиция текст – че двустранните спорове трябва да бъдат решавани отделно от интеграционния процес“, посочи Витанов.

Той уточни, че всяка година се прави опит този текст да бъде вкаран.

„Досега винаги сме успявали било то чрез индивидуални разговори, било чрез общи усилия – да неутрализираме подобни искания.

Този път, уви, този текст намери широка подкрепа от всички политически семейства. Така че това е още една форма на натиск.“

„Този натиск е сам по себе си контрапродуктивен, защото българското общество ще остане с убеждението, че е притиснато и това ще създаде допълнителни антиевропейски настроения“, заяви Петър Витанов.

Според евродепутата причина за промяната на нагласите е главно Украйна. Витанов разположи въпроса за членството на Северна Македония в контекста Киев да получи европейска перспектива на фона на това,

че страни от Западните Балкани чакат начало на преговорния процес от 15 години.

„И самите те ще си кажат – трябва да ни бомбардират държавата ли, за да ни допуснат.“

Ако има отстъпление от позицията на България, дори ако премиерът реши да направи крачка в тази посока,

това няма да намери подкрепа в парламента и ще доведе до падането на министър-председателя, смята Витанов.

По думите му „българският контекст е много прост“.

По думите му е трудно да се постигне пробив, когато и в двете общества, от двете страни на границата настроенията са изострени.

- реклама -