Петък в пет става ясно ще има ли нов кабинет

Петък в пет става ясно ще има ли нов кабинет. Президентът Румен Радев ще приеме в петък кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Срещата е от 17:00 часа на „Дондуков“ 2,

съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ден преди връчването на мандата, това, което е ясно, е, че зад кабинета „Василев“ застават твърдо „Продължаваме Промяната“, БСП и „Демократична България“. Общо в пленарната зала трите формации имат 109 гласа. Към тази подкрепа, макар и все още под въпрос,

могат да се прибавят и 6-те гласа на независимите

народни представители, които си тръгнаха от „Има такъв народ“. Всеки от тях ще гласува по съвест, но ако са единни – то новото правителство може да разчита на 115 гласа. Недостатъчни, за да поеме управлението на страната, коментира Нова тв.

Ако в оставащите часове от „Продължаваме Промяната“ не успеят да намерят липсващите поне

шестима народни представители, сценариите са два:

  1. Номинираният за премиер Асен Василев връща мандата на президента Румен Радев неизпълнен.
  2. От „Продължаваме Промяната“ решават да опитат до последно – предлагат състав на проектокабинет и държавният глава го предлага за гласуване в пленарната зала.

При неуспех и в двата случая по Конституция се пристъпва към втори опит за съставяне на правителство в рамките на 47-то Народно събрание. Президентът Радев връчва мандат на втората по големина парламентарна сила – това е ГЕРБ-СДС. Те вече заявиха, че ще върнат веднага папката и искат нови избори. Тогава има и един последен шанс – държавният глава избира трета партия, на която да даде шанс за кабинет.

- реклама -