ваксини
сн. БГНЕС

Първите ваксини срещу коронавирус пристигнаха в България – ВИДЕО

Пристигнаха първите ваксини срещу коронавирус в България.

Около 7.40 ч. тази сутрин пред Центъра по заразни и паразитни болести в София пристигна камион с ваксините, ескортиран от няколко полицейски автомобила.

сн. БГНЕС

Да, аз ще бъда първият ваксиниран българин. Ваксините са сложени във фризера вече, след по-малко от час първите тръгват към Пловдив и Бургас, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Ваксините, които пристигнаха тази сутрин са 9750 дози.

През януари очакваме още пратки до достигане на 62 500 дози. Враца и Велико Търново получават ваксините си от тук на 28 декември, съобщи още Ангелов.

сн. БГНЕС

Пристигнаха и информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация. Утре ще започне ваксинирането в три града синхронно – София, Пловдив и Бургас.

Според българските здравни власти, броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари, които желаят да се включат във ваксинацията от първата доставка. Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, подчерта министърът.

сн. БГНЕС

Ангелов:  След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино.

При разтоварването на ваксините всичко беше нормално, заяви председателят на ваксинационния щаб проф. д-р. Красимир Гигов.

Остава по-тежката задача – логистиката по места. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, в Бургас са 950. Желаещите са около 45 000, постоянно нараства броят им, добави той.

- реклама -