андрей чорбанов, коалиция, зелен сертификат, ИТН

Първи трусове в новата коалиция: ИТН срещу Петков заради задължителния здравен сертификат

Още в първите дни на новата коалиция се стига и до първи сътресения между партньорите. В декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Атанас Чорбанов обяви от името на групата, че те са против въвеждането на задължителен здравен сертификат за служителите в държавната администрация.

Никъде в коалиционното споразумение не е записано въвеждане на зелен сертификат. Никъде в предизборните програми на партиите не е записано въвеждането на сертификата“, каза Чорбанов.

Той беше категоричен, че това е дискриминационна мярка:

ИТН остава на позицията си, че не може да съществуват подобни мерки за ограничаване на правото на труд„, каза народният представител.

Той обяви, че въвеждането на зеления сертификат не кореспондира със заложените в коалиционното споразумение мерки за справяне с пандемията, а натискът за ваксинация – пряк или косвен към българските граждани, е недопустим. 

„Задължителното въвеждане на здравен сертификат предполага и безплатна алтернатива на безплатната ваксинация – най-малкото безплатни тестове. ПП ИТН настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани“, завърши декларацията на ИТН.

- реклама -