Борисов, протести, тезиси

Първан Симеонов за FN: Борисов наложи нова тема – народ-конституция

След дни на трепетно очакване на решенията на премиера, вчера Бойко Борисов разпространи своята позиция. В нея той предложи свикване на Велико народно събрание за промяна на конституцията.

Основните опозиционни партии отхвърлиха предложението, а признаци за затихване на протестите няма.

Първан СимеоновКакви карти изигра Борисов и бяха ли те козове? По актуалната политическа тема говорим със социолога Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

– Как тълкувате и какво прочетохте между редовете на обръщението на Борисов?

– Толкова е недвусмислено. Премиерът се опитва да стане лидер на протеста. Ако забелязвате той влага в заявлението си и двата аргумента на протеста – и на крилото на Христо Иванов и на другите, които искат тотален рестарт.

От това Борисов има поне три позитива: Първият е – ако стане това нещо, няма да е оставка, а така да се каже преучередяване на държавността. Ако не стане Борисов пак излиза добрия в цялата работа, защото ако другите го отхвърлят – т.е. решат, че няма да се свиква ВНС, Борисов ще каже: ето „аз ги хващам – те ги пускат“. И третият позитив, който е и най-важен е, че печели време.

Много хора се питат дали това ще се хареса на протеста. Тук изобщо не става въпрос за това- Борисов се опитва да си говори не с протеста, а с народа. А народа в България – като кажеш мажоритарни избори 60-70% казва „да“. Което е безумие, но това е: Глас народен, глас Божи!

Борисов отдавна си пази това „ядрено оръжие“ и ето сега го хвърли. Още от референдума насам той два пъти се опита да го яхне – веднъж каза: „Аз съм солидарен с мажоритарните избори“, но тогава в Народното събрание дебата заглъхна и ГЕРБ извадиха дивиденти, и втори път, когато каза: „Свалите субсидията на партиите“ и фалира БСП. И най-вероятно си е пазил една такава последна „бомба“ за тежък момент и сега я хвърли.

– Обаче първите реакции и от Христо Иванов и от другите протестъри беше откровено негативна – т.е. те отхвърлят предложението на Борисов? Т.е. протеста остава…

– Точно това ви казвам той с народа си говори, не с протеста. Протестът е предизборна кампания на Христо Иванов. Но Борисов се опитва зад гърба на протеста да сключи сделка с народа.

Най-вероятно протестът ще продължи – той има един железен аргумент: Ти нямаш доверие да изкараш мандата си ще учредяваш нова държава.

– Но тук има противоречие – част от народа е представен на протеста?

– В момента протестът е представен от Демократична България и още няколко по-малки формации. Виж преди месец беше друго – това беше протестът, който изплаши Борисов. И той знае, че на есен това може да се повтори.

В момента протеста е опозиционна война – не стана блицкриг (мълниеносна война-бел.ред.) да бъде свален Борисов веднага. Борисов удържа, превърна се в окопна война и буквално в барикади и сега Борисов се опитва да си върне позициите и инициативата със стремителна контраатака.

Това е много, много интересно за гледане. Само не знам колко е добре за държавата. Според мен, това е ужасно лошо за държавата. Няма нужда и няма полза от този дебат – нищо добро няма да произтече от това.

Борисов явно е решил този път, че след него потоп.

– Дори да приемем хипотетично, че Борисов подаде оставка, коя е силата, която ще накара Гешев да направи същото?

– Той Борисов заради това отваря темата за промени в съдебната система и т.н. Той буквално каза: „Ето аз приемам всички искания на Демократична България и ги внасям“.

Снимка: БГНЕС

– Ако стане някакво чудо и всички тезиси на Борисов бъдат приети колко време е необходимо за приключване на целия процес?

– Години наред ще се занимаваме с тази тема. Това е да пуснем духа от бутилката. Защото това отваря вратата за още множество искания за промени и реформи. Може да има ефектът на доминото. Но Борисов така го реше – „Искате всичко – ето ви всичко“. Не е много държавническо това поведение – България няма нужда от този дебат.

В България ще живеем по-добре, когато работим повече, произвеждаме повече и постоянно натискаме властта. Илюзорно е да се счита, че с някакво рестартиране ние ще заживеем по-добре. Това е абсурдно и е тотална заблуда. Но 2,5 млн. българи гласуваха за това.

Снимка: БГНЕС

– Т.е. казвате, че дебат за промяна на конституцията в момента е ненавременен?

– Казвам, дебат за промяна в конституцията се налага, когато в държавата има някакво гигантско сътресение. А то няма такова – просто един протест му иска оставката на този човек. А той реши да убие много мухи с топ и да изригне с дебат за промяна на конституцията. А последното означава да започнем един безконечен разговор, от който могат да се родят чудовища. Защото хората продължават да смятат, че мажоритарната система означава край на партиите, а това съвсем не е така. Обратното – при мажоритарен вот партиите се бетонират. При това големите партии.

Кой има полза от този дебат – особено в условията на кризата, която ни предстои. Но това е гражданското ми мнение. Иначе, ходът беше много хитър.

сн. БГНЕС

– Добре, вие казвате, че Борисов стреля с топ по врабчета, но на този протест трябва да бъде сложен край. Какъв е начинът?

– Аз не мисля, че протестът ще се зарадва много-много на това. Но начинът е това – сменяш темата! Основната тема е протест-оставка. Е, излезе Борисов и наложи нова тема – народ-конституция. Сега да видим дали ще му се отдаде, защото може и това да не мине.

2013 година протестът продължи половин година. И накрая кой събори Орешарски? Местан и по-специално ДПС, не протестите. Така че, протеста може да си стои, блокадите като вземат да прекаляват полицията отива и ги маха. Това не е проблем за Борисов – той иска да си говори с мълчаливото мнозинство, а не с протеста, който се подкрепя пасивно. По-малък, по-бутиков е и не съм далеч от мисълта, че Борисов може да ги остави те сами да омръзнат

- реклама -