Пари и ваксини: Европейската банка обяви връзката (+ Нова година само за ваксинирани)

Европейската централна банка предупреди днес, че бавният темп на ваксинирани срещу COVID-19 в някои части на света може да застраши финансовата стабилност. Това може да стане макар възстановяването на икономиката вече да е в пълен ход.

Възстановяване

„Продължаващото икономическо възстановяване с устойчива бизнес активност в еврозоната намали много от най-лошите ни страхове. Тези за икономически белези и повишен риск от кредитно неизпълнение след COVID-19“. Това се посочва от институцията в полугодишния си доклад, публикуван днес.

Рекордна инфлация у нас от 12 години насам – какво е решението?

Рисковете, свързани с пандемията, обаче не са изцяло изчезнали, най-вече поради факта, че напредъкът на ваксинационния процес продължава да е бавен в редица региони по света. Това пък изтъква вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в преамбюла на документа, цитиран от АФП.

Вирусът продължава да се разпространява и има нов скок в броя на новозаразените в Европа. Днес в Германия бяха отчетени рекордните над 52 000 случая на COVID-19. Франция пък вчера премина бариерата от 20 000 души.

Функциониране

„Предвид нарушеното функциониране на пазара на труда и на търсенето, пандемията продължава да бъде един от основните рискове за бъдещия икономически растеж“, предупреждават от ЕЦБ.

Картината със заплахите за икономиката в документа се допълва от натиска върху световните вериги за доставки и повишените цени на енергията. Те също са предизвикателство за инфлационните перспективи, стандарт, върху който ЕЦБ се опира при определяне на паричната си политика.

Отпуснаха още 250 млн. лева за мярката 60/40

Франкфуртската институция предупреди и за рог на изобилието на някои пазари, дължащ се на оценката на финансовите активи и недвижимите имоти. Тези сектори са изложени на риск от корекции, тъй като компаниите и държавните финанси отчитат по-високи равнища на задлъжнялост след пандемията.

Балони

Подобни „балони“ парадоксално са свързани с щедрата и евтина парична политика, която ЕЦБ води от години, за да подкрепя икономическата дейност.

След края на конференцията на ООН за климата миналата седмица ЕЦБ призова към конкретни и адекватни действия по климатичните промени. Те трябва да ограничат рисковете за финансовата система.

БОНУС ИНФО

Нова година само за ваксинирани

Нюйоркският площад Таймс Скуеър в новогодишната нощ ще бъде отворен само за ваксинирани жители и гости на града, обяви кметът на мегаполиса Бил де Блазио, съобщава „Монитор“.

Тайм Скуеър е сред най-популярните места за посрещане на Нова година в Ню Йорк, припомня ТАСС. Миналата година обаче традицията бе нарушена заради пандемията от коронавирус.

Желаещите да се включат в празненствата, ще трябва да покажат сертификат за ваксинация и документ със снимка, уточниха властите. Ако ваксина не може да се постави по медицински причини, ще трябва да се покаже отрицателен тест за коронавируса, направен преди не повече от 72 часа от мероприятието. За деца на възраст под пет години няма да се изисква документ за ваксинация. Те, както и неваксинираните по медицински причини възрастни, ще трябва обаче да носят маски. Ваксинираните ще могат да празнуват на Таймс Скуеър без маски.

Кметството уточнява, че ваксинацията ще трябва да е пълна, като от завършването на ваксинационния цикъл вече да са минали поне две седмици. Ню Йорк постепенно се връща към живот след пандемията. Над 80 процента от жителите на града са ваксинирани поне с една доза, а около 67 процента са напълно ваксинирани.

- реклама -