Папа Франциск, Urbi et Orbi, обръщение, Коледа

Пап Франциск: Сега се нуждаем от братство повече от всякога

Сега се нуждаем от братство повече от всякога.

Това заяви папа Франциск в традиционното си коледно обръщение „Urbi et Orbi“ („Към града и към света“), предадоха световните агенции.

„В този исторически момент, белязан от екологична криза и сериозни икономически и социални дисбаланси, задълбочени от пандемията от коронавируса, се нуждаем повече от всякога от братство, основаващо се на искрена любов, на способността да приемем различния от нас човек, да съпреживеем страданията му, да се грижим за някого, който не е част от нашето семейство, националност или религия. Той е различен, но е наш брат или сестра“, каза Светият отец.

Заради пандемията тази година, папата не произнесе приветствието си пред множество миряни на площад „Св. Петър“ и вместо от централния балкон на базиликата, посланието „Урби ет Орби“ беше от апостолическия дворец.

ой каза, че този призив за солидарност е насочен специално към „хората, които са най-крехки, болните и всички, които в този период се оказват без работа или в сериозни затруднения поради икономическите последици от пандемията и към жени, които са били подложени на домашно насилие през тези месеци на ограничения.“

Папа Франциск в петък подчерта тежкото положение на децата, попаднали във война, като специално подчерта жертви в Сирия, Йемен и Ирак в коледното си послание.

„На този ден, когато Божието слово стана дете, нека насочим погледа си към многото, твърде много деца по света, особено в Сирия, Ирак и Йемен, които все още плащат високата цена на войната“, каза той .

„Нека лицата им да докосват съвестта на всички мъже и жени с добра воля, така че да могат да се преодолеят причините за конфликтите и да се положат смели усилия за изграждане на бъдеще на мира“, каза той.

Папа Франциск ще направи историческо посещение в Ирак през март, заяви Ватикана в понеделник, първото по рода си от понтификат, което ще включва пътуване до град Мосул, бивша крепост на джихадистите. Папата отдавна говори за желанието си да посети страната от Близкия изток, където две десетилетия на конфликт нанесоха големи жертви на християнските общности.

- реклама -