Паника: Хиляди бягат, след като небостъргач се люлее без причина в Китай-ВИДЕО

Небостъргач в южния китайски град Шънджън е бил евакуиран, след като 73-етажната сграда се разлюля внезапно без обяснима причина, предаде BBC.

В 300-метровата сграда на SEG Plaza са много магазини и купувачите се втурнали да напускат обектите.

По това време не са регистрирани земетресения. Води се разследване. Според предварителния оглед в основата на сградата няма пукнатини, а външните стени не са повредени.

Инженери направиха оглед днес на мястото, предаде Франс прес.

Небостъргачът „СЕГ Плаза“ е с височина 291 метра, предаде БТА. Той се разтресе в 13:50 частно време по незнайни причини. Хората бяха изведени от сградата веднага след труса.

Излъчени кадри в социалните мрежи показаха как стотици пешеходци бягат от периметъра на зданието, разположено в ултрамодерния мегаполис, намиращ се в близост до Хонконг.

Седемдесет и осем етажният небостъргач е в централния квартал на Шънджън Футиан, известен с обширната си пешеходна зона с бутици и молове.

Службата за извънредни ситуации в града отбеляза, че не е било регистрирано никакво земетресение в района.

Инженерите не открили никакви пробиви за безопасността на сградата, като вътрешните и външните елементи на конструкцията не са били повредени.

Сградата е спряла да се тресе, когато евакуацията била приключила и след това не са били регистрирани други нейни вибрации.

20-годишната сграда се намира в сърцето на Шънджън, град с повече от 12 милиона души, известен с пазаруването и процъфтяващата си технологична индустрия.

Кадри от новината са споделени в социалните мрежи, те показват как стотици хора бягат от небостъргача малко, след като е обявена евакуацията.

Завършена през 2000 г., SEG Plaza е 104-ата най-висока сграда в Китай и 212-та най-високата в света.

Шънджън, който свързва Хонконг с континенталната част на Китай, е на върха на технологиите и иновациите в страната. Фирмите със седалище в града включват Tencent и Huawei.

Четвъртият по височина небостъргач в света, 599-метровия Ping An Finance Center, също оформя хоризонта на града.

Известно е, че в Китай се случват срутвания на сгради. През май миналата година хотел, използван като карантинен за коронавирус в китайския град Гуанджоу, се срина, убивайки 29 души.

 

- реклама -