Лавров, Камчия, Русия, влияние

Отмениха посещението на Лавров в Сърбия

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за 6 и7 юни, е отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат, съобщиха от руското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция „Интерфакс“. Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, председателя на парламента и сръбския патриарх.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: „нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира“.

Пред италианския телевизионен канал La7 говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „държавите-членки на ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство, затваряйки още един канал за комуникация“.

От офиса на сръбския президент отказаха коментар. За днес е предвидена среща на Вучич с посланика на Русия в Белград.

По-рано руският посланик в София Елеонора Митрофанова потвърди пред ТАСС, че българските власти не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Първи информацията за отказа от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания „Вечерне новости“ и „Данас“.

Държавната телевизия РТС отбелязва само, че посещението на Лавров не е сигурно и че президентът на Сърбия Александър Вучич ще отправи обръщение към сънародниците си утре вечерта.

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на руски авиолинии над страните-членки още в края на февруари – броени дни след руското нападение над Украйна

- реклама -