животни овце евтаназия Порожанов Радев

Отлагат евтаназията на животни в странджанско – чакат резултати от пробите

Отлага се евтаназията на животни в Странджанско.

Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов след заседание на Междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни.

Изчакват се всички резултати от взетите проби.

Две стада има регистрирана чума – едното е на баба Дора в Шарково, а другото е в Болярово, каза Порожанов.

Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор на агенцията, е на базата на протоколите с положителни проби, заяви земеделският министър.

Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес, допълни той.

Извършва се дезинфекция под строг контрол.

Всички резултати от пробите са качени на сайта на БАБХ.

Шефът на агенцията – Дамян Илиев показа и протоколите от лабораториите в Монпелие. По този начин бяха опровергани твърденията на БСП, че резултатите от френската лаборатория се манипулират.

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието и храните Румен Порожанов са поискали от председателя на парламента да бъдат изслушани на утрешното заседание на Народното събрание, заради ситуацията в ямболските села. Това каза министър Валентин Радев.

Не може ние да спасяваме държавата от зараза, а някой зад гърба ни да работи срещу държавната сигурност, заяви още вътрешният министър.

Лично съм питал опозицията на Председателския съвет дали одобряват това, което правим, продължи Радев и добави: Ако някой има съмнения относно нашите действия, да ни го каже, а не да работи зад гърба ни срещу националната сигурност.

Радев призова за ограничаване движението на хора в района с цел да се избегне разпространение на заразата извън района, който е под карантина. „Да ограничим движението, сами да се спасим от тази чума”, каза той.

Дали да се свиква КСНС решава президентът Румен Радев. Вчера го запознах лично със ситуацията, отвърна вътрешният министър на журналистически въпрос.

 

- реклама -