От къде идва традицията да се хвърлят монети в кладенци или фонтани

Хвърляне монета в кладенец идва от древността.  В миналото жените са хвърляли монета в кладенец и са си намисляли желание, често са си пожелавали съпруг или деца.

На много места по света и у нас се хвърлят нишани или китки във вода да се гадае. Лазаруването е също подобен обичай. Китките се хвърлят и в реки, на която мома китката е по-бърза тя ще се ожени първа.

Има обаче и обичай за хвърляне на монети в кладенци или други естествени водоеми, а по късно тази традиция се прехвърля и на фонтани и изкуствени водни съоръжения.

Хвърлянето на монета е един вид откупуване на желанието, щастието, късмета.

Ако след това видели отражение в кладенеца или фонтана, това било знак, че желанието ще се изпълни. В днешно време все още има такива и подобни вярвания по цял свят.

Фонтанът ди Треви


Фонтанът ди Треви в Рим е един от най-известните фонтани в света. Той се намира в центъра на италианския град, в близост до църквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която е дадена за използване на Българската православна църква.

Дългогодишната традиция повелява да застанете с гръб към фонтана и да хвърлите монета през лявото си рамо, което ви гарантира завръщане в Рим.

Всеки ден хиляди хора изпълняват обичая, което се равнява на около 15 000 долара, хвърлени във водата под формата на монети в рамките на една седмица. Което пък прави почти 1 милион долара на година.

Езерото в хотел Bellagio в Лас Вегас също е атракция и в него се пуста пари. То събира по около 12 000 долара на година.

Фонтанът се почиства с помощта на гигантски вакуум, който изсмуква всичко от дъното му. Подобно на фонтана в Рим, управата на Bellagio дарява парите за благотворителност.

Mall of America в Минесота

Водните атракции в Mall of America в Минесота правят по около 2000 долара на месец, които се даряват на благотворителни организации и организации с идеална цел.

24 Rainforest

Фонтаните на всички кафенета по света 24 Rainforest събират по около 25 000 долара на година, които се даряват на инициативи, свързани с околната среда.

Disney World

18 хиляди долара на монети са изсипани във фонтаните в Disney World през 2014 г., като цялата сума е дарена на деца, живеещи в приемни семейства.

9/11 Memorial

Друг интересен фонтан – 9/11 Memorial, е събрал почти 3 000 долара в полза на климата, въпреки факта, че е забранено в него да се хвърлят монети.

Фонтанът в Bryant Park може да се похвали с около 3400 долара в монети на година, а Buckingham Fountain в Чикаго, което до голяма степен просто плаща за колекционерите на който е един от най-големите в света, прави само по около 200 долара годишно

Пеещите фонтани в Пловдив също се превърнаха в атракция за туристите

Хората, които посещават града, са започнали да хвърлят монети във водите на съоръжението. Така на дъното могат да се забележат стотинки и центове.

Практиката за хвърлянето на монети наподобява тази в италианската столица Рим, където се намира един от най-известните фонтани в света – ди Треви.

Вероятно и в Пловдив, който е стар почти колкото Рим, ще започне да се спазва това поверие.

- реклама -