Освободили сме терориста Чатаев заради бежанска конвенция

Две български съдилища са влезли в спор заради освобождаването на чеченецът Ахмед Чатаев, който е сочен за организатор на кървавия атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Ахмед – Едноръкият е заловен да влиза в Турция на Капитан Андреево през 2011-та след като е установено, че е издирван в Русия за тероризъм. Хасковският окръжен съд решава да го екстрадира в Москва, въпреки, че чеченеца е имал статут на политически бежанец, съобщи днес окръжния прокурор на Хасково Миглена Тянкова.

Следващата инстанция в лицето на Апелативният съд в Пловдив обаче отменя решението на хасковските магистрати, позовавайки се Европейската конвенция за бежанците от 1991 година. Според нея Ахмед Чатаев е застрашен в родината си от преследване и физическо унищожение и затова получава политическо убежище.

Ахмед Раджапович Чатаев арестуван и освободен у нас
Ахмед Раджапович Чатаев – арестуван и освободен у нас

След като е пуснат от българския съд, Чатаев е арстуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници.

Според българския му адвокат Веселин Георигев, докато чеченеца е бил задържан у нас е имало изключителна активност от страна на правозащитни организации.

Чатаев – интелигентния терорист

Ахмед Чатаев – Едноръкият е чеченски сепаратист. Преди 12 години успява да се укрие от руските служби за сигурност и получава статут на бежанец в Австрия.

chataevНе след дълго попада в „Ислямска държава“, където според руските служби оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа.

Има информация, че той е ръководил в Сирия голям отряд от бойци, съставен от хора, дошли от севернокавказките републики. Именно неговите подчинени са се опитали да изпратят в Сирия студентката от Московския държавен университет Варвара Караулова.

Според адвокат Георгиев терориста е много интелигентен – завършил е химическо нефтопроизводство, владее и няколко езика. Поискал в килията да му бъде занесен Коран на руски език.

Чатаев е инвалид – загубил едната си ръка в битка в Чечня.

 

- реклама -