Корнелия Нинова, Даниел Лорер, Даниела Везиева, икономика, власт, министерство, икономика
кадър: bTV

„Останете с нас, за да чуете интересни истории“: Лорер и Нинова поеха властта в икономиката

Започна предаването на властта по министерства. безпрецедентно двама министри получиха властта от едно досегашно министерство – Даниела Везиева предаде едновременно на Даниел Лорер, който поема Министерството на растежа и иновациите и на Корнелия Нинова, която оглавява Министерството на икономиката и индустрията.

Везиева получи цветя на изпроводяк и пожела успех на двамата си наследници.

„За мен е удоволствие да посрещна в Министерството на икономиката и индустрията г-жа Корнелия Нинова и министъра на иновациите и икономическия растеж Даниел Лорер. Оставям едно министерство, в което през последните 7 месеца успяхме да положим основите на промяната, на различния модел на управление и поведение. Повдигнахме завесата на прозрачната бизнес среда. Пожелавам на колегите, за да продължат тази промяна. Убедена съм, че ще го направят. Имаме нужда България да получи своето място в рамките на Европейския съюз и да се чувстваме в България така, както когато ходим да работим в чужбина“, заяви Везиева.

В своето изказване Корнелия Нинова определи новия си пост като отговорност:

„За мен е отговорност да поема ресор икономика и индустрия. Разбирам, че за да има възможност да правим социална, здравна, образователна, екологична и всякаква друга политика, е необходима стабилна икономика, да има приходи, за да може да се осъществява цялата програма на правителството. Поставяме си амбициозна цел да постигнем висок икономически растеж, икономика на знанието, да ограничим сивия сектор, да насочим вниманието си към българския бизнес в икономическата криза, да насърчим износа, да икономизираме външната политика. От утре – на работа“, бяха първите думи на Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката.

По-различен беше подходът на Даниел Лорер, който зае позицията на ентъртеймънта:

„Чака ни дълга и изключително интересна работа. Най-интересните истории ще се случват при нас. За пръв път България решава да постави фокус върху икономическия растеж чрез иновациите. България е отворена за умен бизнес, иска да иновира и да е първа. Министерството на растежа и иновациите ще разказва това на целия свят. Започваме от днес. Останете с нас, за да ги чуете през следващите четири години“, заяви министър Даниел Лорер.

Той и Корнелия Нинова трудно поделяха микрофона за отговорите на въпросите на журналистите. Предстои да видим дали ще бъде така и в бъдещата им работа с оглед на факта, че те на практика делят едно министерство на две.

- реклама -