Ердоган

Още 9 партии подкрепиха основния опонент на Ердоган за изборите утре

Лидерите на още девет по-малки политически партии са решили да подкрепят кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже на предсрочните президентски избори утре, които ще се проведат едновременно с избори за парламент.

В изявление на лидерите на тези партии, публикувано в турския печат, се заявява подкрепа за Индже срещу кандидатурата на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Те уточняват, че желаят по този начин да спомогнат да се гарантира независимостта на съдебната система, правова и демократична Турция, да се премахне разслоението в обществото, да бъдат защитени човешките права без оглед на етнос или вероизповедание, да се гарантира свободата на словото и мисълта, да се сложи край на дискриминацията спрямо жените.

В огласения текст се настоява за премахване на извънредното положение и указите, с които се заобикаля парламентът, за връщане към принципа на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк „Мир в държавата, мир в света“, за добросъседски отношения на страната с всичките й съседи.

„Турция не може да се развива занапред като демократична и правова държава с лидер като Ердоган, затова ще дадем своята подкрепа за Мухаррем Индже на вота в неделя“, се заявява в изявлението.

Междувременно кандидатът за президент на кемалистката НРП проведе снощи голям митинг в Анкара – най-многолюдния за последните 15 години митинг на турската опозиция в столицата, отбелязаха наблюдатели.

Индже отново прикани съперника си на телевизионен дебат, който Ердоган преди това няколко пъти отказа.

Митингът в Анкара е вторият многолюден митинг на опозиционния кандидат за държавен глава Мухаррем Индже през последните няколко дни. Преди това, в четвъртък, стотици хиляди участваха в грандиозния митинг на Индже в крайморския град Измир. Според организаторите демонстрацията е събрала около 2,5 милиона души, но този брой не е потвърден от независим източник.

Измир, третият по големина град на Турция, се счита за крепост на НРП, най-старата политическа сила, основана от Ататюрк.

Предвижда се днес Индже да проведе голям предизборен митинг в Истанбул. Съгласно изборните правила агитацията следва да приключи до 18 ч. днес.

Миналата неделя Ердоган, който според повечето предизборни анкети има около 20 процентни пункта преднина пред основния си съперник Индже, проведе голям митинг в Истанбул, на който според оценките са присъствали един милион и триста хиляди души.

В телевизионно изявление снощи президентът заяви, че вотът в неделя ще бъде показателен за местните избори, които по думите му ще се проведат през март 2019 година. Той прикани избирателите в неделя да гласуват масово на вота.

„Сигурен съм, че моят народ с езика на демокрацията ще даде заслужен урок на опозицията в лицето на Мухаррем Индже и Кемал Кълъчдароглу (лидера на НРП, бел.ред.), които се впуснаха в една много сериозна игра, защото знаят, че няма да спечелят вота“, заяви Ердоган.

В края на предизборната кампания турският президент се върна към корените си, избирайки Касъмпаша, работнически квартал на Истанбул, за един от последните си митинги вчера.

„Аз съм от Касъмпаша. Роден съм тук, тук съм израснал“, заяви Ердоган. „Вярвам на своя народ. Обичам своя народ. Моят народ ще им даде (на опозицията) нужния отговор в неделя“, каза още президентът.

Само във вчерашния ден Ердоган участва в общо седем предизборни митинга. Основният му съперник обаче често го обвинява, че е вече „уморен“.

„Ердоган е изморен и изолиран, арогантен мъж, който не изпитва уважение към народа си“, заяви Индже на предизборен митинг. „Турция иска да диша, иска мир, иска спокойствие. Не изтощен човек, не човек, който крещи и се гневи. Някой по-млад със свежа кръв“, посочи той.

Индже е 54-годишен политик, с 10 години по-млад от сегашния президент. В предизборната кампания той се наложи като най-върлия критик на Ердоган, който царува на турската политическа сцена от 2003 година.

Анализатори очакват балотаж между Ердоган и Индже на 8 юли.

Източник: БТА

- реклама -