Унгария Сърбия Орбан Вучич мигранти споразумение

Орбан: Европа отново може да бъде изправена пред мигрантска криза

Липса на оптимизъм

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че за „първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света“. Той заяви това по време на срещата си в Белград със сръбския премиер Александър Вучич.

Двамата са се договорили да създадат „нещо като екип, който ще разработва общата стратегия за бъдещото„, каза на свой ред Вучич. Когато става въпрос за мигрантската криза Орбан на два или три пъти повтори, че за първи път не е оптимист, когато става въпрос за положението в света, подчерта сръбският премиер и добави:

Трябва да се подготвим както за есента, така и за зимата. В момента на територията на Сърбия има над 5000 мигранти. Трябва да решим какво ще правим. Имаме готовност да създадем екипи, които да изработват стратегията и подготовката, за това, което ни очаква в бъдеще„, поясни Вучич.

Унгарският министър-председател предупреди, че „Европа отново може да бъде изправена пред нова мигрантска криза и предложи помощ на Сърбия в борбата срещу нелегалното влизане в страната„. Според Орбан поради „хлабавия договор Турция и Германия не изключват възможността от повторение на мигрантската криза от миналата година„.

Унгария Сърбия Орбан Вучич мигранти споразумение

Предупреждението

„Ние сме длъжни да си припомним какво стана миналата есен и не може бъдем толкова глупави и да изключим повторение на случилото се през изминалата година“, подчерта Орбан по време на съвместната пресконференция. Той предупреди, че „не може да се допуска нарушаването на законите и да се допуска нелегално влизане на територията в държавата„.

„Ние сме готови да помогнем на Сърбия за предотвратяване на нелегалното влизане на нейната територия“, каза още Орбан и добави, че „вътрешните министерства ще си сътрудничат по този въпрос“.

Сърбия няма никакъв проблем да приеме унгарски сили в помощ на сръбските полицаи и военни по границата с България, така както това стана на границата с Македония. По този въпрос нямаме никакъв проблем. Унгария е приятелска държава и всяка човешка и техническа помощ е добре дошла.

Орбан не изключи вероятността да се стигне до влошаване на мигрантската криза и призова европейските държави да бъдат готови. Той заяви, че службите за сигурност на Унгария и Сърбия ще си сътрудничат по въпроса за миграцията. Унгарският премиер заяви, че Сърбия е суверенна държава и по нейните граници може да става това, което тя пожелае.Унгария Сърбия Орбан Вучич мигранти споразумение

Положението се влошава

Според него всички имат интерес сегашното положение да не се влошава, но има голяма опасност, това да се случи. „Когато стане белята, тогава вече е късно. Като има дъжд, късно е да търсиш чадър. Трябва да имаме планове за евентуално влошаване на ситуацията“.

Орбан смята, че в Брюксел не искат да приемат и не разбират техните мерки. Те искат да накарат страните да приложат мерки, които не са в техен интерес, а напротив, ако Брюксел нещо иска, а ние не го приемаме, тогава ще имаме дълги правни спорове.

За да може Унгария да защити своята позиция, трябва да имаме огромна подкрепа от гласоподавателите. Колкото по-голяма е подкрепата, толкова по-лесно ще ни е да защитим интересите си в Брюксел“, каза той.

Орбан добави, че сърбите са умни и много добре разбират от математика. Всеки може да си направи сметката, какви ще бъдат последиците от мигрантската криза и нейното влияние върху живота.

„Въпросът е дали искаме да приемем тези последствия или не. Ние искаме да премахваме нашите недостатъци, но не и нашият характер. Искаме Унгария да остане Унгария в етническо и религиозно отношение… В ЕС днес това няма никакво значение… Ние имаме право да се защитаваме и да вземе мерки, които не вредят на другите. Аз се заклех върху това нещо. Не искам да направя нещо, което е в интерес на унгарците, но във вреда на сърбите. Затова съм тук – Унгария да се защити по начин, който да няма негативни последици за Сърбия“, заяви Орбан.

Той припомни, че Сърбия няма интерес 10 000 мигранти да бъдат блокирани в страната. „Ние търсим решение, което да позволи на Сърбия да защити своята територия и граждани. Това беше основният въпрос на днешните разговори с премиера Вучич.

За първи път сръбският премиер Александър Вучич открито призна, че страната вече има проблеми с мигрантите. „81 на сто от мигрантите са икономически от Афганистан. За първи път трябва да призная, че мигрантите в Сърбия създават истински проблеми“, каза Вучич и посочи няколко примера.

- реклама -