ООН Багдади потвърждение

ООН: „Ислямска държава“ удря все повече цивилни

„Ислямска държава“ се насочва към нова военна фаза, което е вероятно да доведе до повече нападения срещу международни цивилни цели. Това се посочва в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

През последните шест месеца групировката е била свързана с нападения в 11 държави, при които са загинали над 500 души. Това са атаки, извършени в Бангладеш, Белгия, Египет, Франция, Германия, Индонезия, Ливан, Пакистан, Русия, Турция и САЩ.

„Скорошните международни нападения, извършени от членове на „Ислямска държава“, демонстрират това, че терористичната група се насочва към нова фаза с все по-нарастващия риск добре подготвени и директно насочени атаки срещу международни цивилни цели да станат по-чести“.

В доклада също се посочва, че държавите членки на ООН регистрират увеличаване в броя на чуждестранните бойци, които се завръщат от Сирия и Ирак.

В същото време нападенията в Париж и Брюксел показват, че джихадистката група има способността да извършва „сложни, многостепенни атаки“, които са координирани от чуждестранни бойци, завръщащи се от Сирия и получили наставления директно от ръководството на групировката.

„Глобалната заплаха, която се излъчва от „Ислямска държава“ остава висока и продължава да е разнообразна“

Броят на чуждестранните бойци в Сирия вече е достигнал 38 000, въпреки че според повечето правителства той е 30 000.

- реклама -