Онлайн търговци ни цакат с такса връщане

Около 8-10 лева такса за връщане на пратки към онлайн магазини искат търговци на стоки менте, установи проверка на „Телеграф“.

Така при поръчка на блуза за 20 лева, имитация на известен бранд, има такса от 6 лева за доставка, а в случай че се налага да я върнете, трябва да се бръкнете още 8 лева.

Общата стойност на транспортните разходи възлиза на 14 лева за закупена и върната поръчка, която струва 20 лева.

Условията за доставка са описани на страницата на търговеца. Оказва се, че възможност за безплатно изпращане на стоката няма, независимо от стойността на поръчката, както и от това къде ще бъде изпратена пратката. Също така няма намаление, ако за пратката бъде платено предварително.

Примери

Експерти коментираха, че обичайно такава практика има при онлайн търговците, които ползват социалните мрежи, за да се рекламират. Така, докато хората преглеждат страницата си, излизат апетитни обяви с ниски цени за имитации на известни брандове. Например спортен екип с логото на международен бранд се продава за 36 лева, а суитшъртите са по 25 лева. За сравнение такива артикули, закупени от официални търговци, са на цени над 100 лева.

Безплатно

Някои от онлайн търговците пък предлагат безплатна доставка за покупки над 100 лева. Целта е да се правят поръчки за повече пари, за да не се плаща за доставка. Специалисти обаче съветват хората да не се поддават на тези маркетингови трикове, тъй като често харчат повече от предварително определения бюджет.

Има онлайн магазини, които доставят стоката безплатно, но в случай че се откажете от нея, трябва да платите такса за връщане.

Според Закона за защита на потребителите право на връщане в срок от 14 работни дни има за всяка закупена стока или услуга от интернет търговец, припомнят специалисти.

- реклама -