Окончателно: ректори, студенти и синдикати на протест на 20 май

Ректори, студенти и синдикати ще излязат на протест пред Министерството на финансите на 20 май. Решението е окончателно и въпреки обещаните от МС 39 млн. лева за индексиране на възнагражденията.

Причината за протеста са именно ниските заплати в университетите и

обещаното, но неизпълнено увеличение

чрез Закона за висшето образование за допълнителни 184 милиона лева. Пари, които не са заложени в бюджета.

Висшите училища и синдикатите настояват да бъде подписано споразумение с политическите партии. Идеята е в него те да обещаят че парите ще бъдат осигурени, а образованието ще е приоритет. Гарант за това ще са подписите на министъра на финансите и премиера, пише БНТ.

Диалогът на държавата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища продължава. Днес част от тях са на среща във Финансовото министерство.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Приетите от НС промени в Закона

за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на

средна брутна заплата не по-малка

от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

Дават 39 млн. лева за заплати на преподавателите във вузовете

Университетите на протест, затварят на 20 май

- реклама -