Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

ОФИЦИАЛНО: Потвърдиха първи случаи на Омикрон в България

В Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани първите случаи на новия вариант на коронавируса – Омикрон. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Последното проучване на НЦЗПБ показа 12 положителни проби за Омикрон – при 9 мъже, 3 жени, поясни Кунчев.

От заразените 11 души са от София, а 1 е от София област, стана ясно още по време на пресконференцията. Сред заразените има и едно дете от възрастовата група 10-15 години. Останалите инфектирани са представители на всички възрастови групи.

Клиничните проби са взети в 4 лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г.

„Изненада няма в развитието на ситуацията. Ние сме петата страна на Балканския полуостров, на която стъпва вирусът, и оттук нататък можем да очакваме едно значително по-бързо разпространение и постепенно обхващане до степен той да стане доминиращ, да го срещаме най-често, както е в много страни в Западна Европа“, каза по време на брифинга главният държавен здравен инспектор.

По думите му няма изненада и при начина на протичане на инфекцията – симптомите на заразените с Омикрон са леки.

„Заразените с Омикрон са с леко протичане, на домашно лечение, при никой не се налага хоспитализация“, уточни Кунчев.

7 от 12-те положителни за Омикрон нямат ваксина, поясни Кунчев. По думите му останалите петима са с поставена ваксина срещу коронавирус, но имунизацията е завършена преди повече от 9 месеца. Сред положителните случаи има ваксинирани и с „Пфайзер“, и с „Модерна“, и с „Янсен“.

„Много трудно проследихме контактните лица. Само при един от заболелите, който е от София, има данни за пътуване – той се е завърнал от Великобритания. При останалите няма данни за пътувания“, каза още доц. Кунчев.

Общо при изследването се установи, че 12 (4.4%) проби са с Омикрон (B.1.1.529) и 263 (95,6%) са Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

ЩЕ ИМА ЛИ НОВИ МЕРКИ?

Два експертни съвета започват обсъждане ще има ли промяна в противоепидемичните мерки. Ще се анализират ограниченията, въведени в други европейски държави.

Попитан дали може да се стигне до затваряне като мярка срещу разпространението на Омикрон, Кунчев отговори:

„До всичко може да се стигне. Не можем да направим компромис със здравето на хората и да поставим на колене здравната система и тя да не може да се справи“, каза главният държавен здравен инспектор.

Според доц. Кунчев една важна мярка вече е предприета – въвеждането на финансови стимули за ваксинация за възрастните хора.

Друга положителна мярка по думите му е съкращаването на периода преди поставяне на бустерна доза от ваксините.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ОМИКРОН?

За новия вариант към момента не се знае много. Той обаче е по-заразен и бързо става доминиращ в много страни от Западна Европа. Там, въпреки високото ваксинационно покритие, ставаме свидетели на поредица антирекорди по брой заразени.

Учените обаче наблюдават по-ниски нива на тежки случаи и нужда от хоспитализация в следствие на новия вариант.

„Надяваме се и в България да се потвърди по-лекото протичане. Това, което очакваме обаче, е засягане на по-голям брой хора“, коментира още Ангел Кунев.

- реклама -