временен арест

Официално издадоха заповед за арест на Фетхуллах Гюлен

Съд в Истанбул официално издаде заповед за ареста на турския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Съдът постанови арест за Гюлен, обвинявайки го в организиране на неуспешния преврат в Турция от 15 юли, при който загинаха над 270 души.

Според Анкара проповедникът е организатор на преврата и настоява от САЩ той да бъде екстрадиран в Турция.

Все още няма заповед за екстрадирането на Гюлен

Страната все още не е изпратила официална молба с искане за неговото екстрадиране от Вашингтон. Предполага се, че заповедта за ареста му би могла да стане повод, тъй като САЩ настояват за доказателства за участието на Гюлен в опита за преврат. От 1999 г. Гюлен живее в самоналожено изгнание в САЩ.

Удар и по фирмите на Гюлен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да отреже приходите на фирмите, свързани с турския духовник. Той определи неговите училища, фирми и благотворителни организации като „гнезда на тероризма”, съобщи „Ройтерс”.

Бизнесът беше попрището, в което мрежата на Фетхуллах Гюлен е все още най-силната, коментира Ердоган в реч в президентския дворец, предавана по телевизията. И се зарече да не покаже никаква милост в крутите мерки срещу интересите на духовника.

Ердоган обвинява Гюлен във впрягането на своята широка мрежа от училища, благотворителни организации и фирми, градена в Турция и в чужбина в продължение на десетилетия, за да проникне в държавните институции и изграждане на „паралелна структура”, която има за цел да овладее страната.

- реклама -