линейка Черноморец брадва НАП училище линейка бебе Харманли работник Кубрат дървени трупи

Обвиненият в лекарска грешка кандидат – депутат си даде имунитета

Кандидатът за народен представител д-р Валентин Павлов е подал заявление в ЦИК, че се отказва от имунитета си. По-рано главния прокурор Сотир Цацаров настоя за сваляне на съдебната му неприкосновенност за да бъде привличен като обвиняем по досъдебно производство срещу медицински специалисти, причинили смъртта на 14-годишно дете миналия юли.

След оперативна интервенция в софийска стоматологична клиника детето не е излязло от поставената пълна упойка и е починало след транспортирането му в „Пирогов“.

Момчето е имало генетично заболяване

Манипулацията е извършена от д-р Павлов, който еднолично и без консултация с анестезиолог поставя момчето под пълна упойка. Това решение не съответства на множество медицински стандарти, посочват от държавното обвинение. А клиниката не е обезпечена в случай, че възникнат усложнения след обща интубационна анестезия. Д-р Павлов, който е съсобственик на клиниката, е знаел за това. Той не е изискал задължителните медицински консултации и изследвания, добавят от прокуратурата.

д-р Валентин ПавловПред „Дарик“, медикът заяви, че е направено всичко за да бъде спасено детето, но то е страдало от рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия, за което не е знаел нито той, нито родителите.

В експертизата е записано, че причина за смъртта е злокачествена хипертермия, която е била провокирана от анестетика и не е била третирана своевременно и качествено.

 

- реклама -