Фандъкова, детски градини, бюджет, София

Няма да уволняват директора на Четвърта градска болница

Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да иска оставката на директора на Четвърта градска болница доц. Аркади Иванов заради забавения прием на пациент с Covid-19.

Мотивът: В момента има нужда от всеки един лекар и медицински работник.

В края на миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов поиска той да бъде отстранен, след като в лечебното заведение имаше случай на забавяне на приемане на пациент с коронавирус.

Вътрешната проверка в лечебното заведение е показала, че е забавен прием на пациента с един час и шест минути.

„Не смятам, че е време за оставки. Какви административни мерки ще бъдат предприети вътре в болницата, това вече трябва да си го решат“, каза Йорданка Фандъкова.

„Забавянето и престоя на линейката според записите е 66 минути, което не е по правилата. Четвърта градска болница има алгоритъм за прием на пациенти, с който е запознат целият персонал. Има пропуски при спазването на тези правила. Първото забавяне е над 30 минути до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно закъснение. Второто забавяне е заради разговорите между дежурния лекар и началника на отделението, както и със спешния медик. Вместо да се действа, времето е минало в разговори. Това е недопустимо!

Но смятам, че в този момент имаме нужда от подреждане на системата, от изчистване на проблемите и пропуските. Имаме нужда от всеки един лекар, медицинска сестра и санитар. А те се нуждаят от ясни правила в тази ситуация. Не смятам, че е време за оставки. Трябва да се подобри организацията и работата и ще следя лично за това“, заяви Фандъкова.

В момента 12 пациенти с Covid-19 са приети за лечение в Четвърта градска болница.

Столичният кмет настоява за алгоритми за прием на пациенти с Covid-19 във всички болници и провежда разговори с министъра на здравеопазването и директора на „Спешна помощ“ за по-добра координация в работата им.

Относно петицията в подкрепа на доц. Иванов тя коментира, че „той е един от най-добрите хирурзи и е нормално пациентите му да го подкрепят“. Но подчерта, че решението й не е емоционално, а е разумно в ситуация на пандемия и остра нужда от лекари в този момент.

- реклама -