Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, кислород, локдаун, пандемия
сн. БГНЕС

Няма да се изисква писмено съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19

От днес няма да се изисква писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза той.

„Досега системата за сертификати не позволяваше да се издават такива за повторно преболедувал. От днес това вече е факт. По предложение на проф. Кожухарова утвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекция, ако има втора – това се счита за повторно заболяване и реинфекция”, съобщи още Кацаров.

„Ако спазваме всички въведени към момента мерки, които очевидно работят, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация занапред“, коментира Кацаров.

Той обяви, че от вторник пускат и открита телефонна линия, на която лекари от Медицинския университет в София ще отговарят на въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията.

- реклама -