infoz - infoz.bg - picture | 2019 - Стара Загора, новини

Новият шеф на „Мини Марица изток“ хвърли оставка

Новият изпълнителен директор на държавното предприятие „Мини Марица Изток“ хвърли оставка. Тодор Тодоров, който бе вписан преди седмица в ТР, я депозирал пред принципала на дружеството – БЕХ, предава „Монитор“. Изданието цитира свои източници.

По телефона Тодоров обясни, че е подал оставката си като тъй като не желае да изпълни решението да бъде сменен адресът за кореспонденция. А също и седалището на мините от Раднево на столичната улица „Веслец“. Както и да регистрира промени в устава, според които съветът на директорите набъбва от 7 на 9 души.

Той припомни, че това решение е било взето на 19 януари, след като съдът спря друго решение за вписването на инж. Илза Чинкова. Тя трябваше да бъде регистрирана като член на борда на мините и временен изпълнителен директор до провеждането на конкурс.

От БЕХ заявиха, че смяната на седалището е била продиктувана от „нуждата за вземане и извършване на своевременни правни актове и фактически действия“.  Това обстоятелство би могло да доведе до по-лесна комуникация между дружествата, посочиха оттам. Допълниха, че ще се стигне и до по-висока ефективност в процеса на съгласуване на действията на управленските екипи.

От БЕХ обявиха, че с „бездействието“ си да приведе в действие решението Тодоров показва, че „не желае да се съобразява с българското законодателство“. А също „да изпълнява решенията на правоимащия орган“.

Дали след оставката на Тодор Тодоров решението на БЕХ за новия адрес на мините, където работят близо 7000 души, ще се промени, тепърва ще стане ясно. Очаква се в тези дни да бъде направен нов опит за регистрацията на инж. Чинкова, която е експерт по енергетиката на партия от ИТН.

- реклама -