сватба двойка

Нова мода: Женим се в дворци и резиденции

Влюбени се женят в дворци, резиденции, ботанически градини и дори в лодки. Това показа проверка на „Телеграф“.

Изнесените ритуали са тотален хит сред двойките у нас, особено в периода след началото на пандемията.

Оказва се обаче, че повечето такива се правят проформа, защото много малко общини позволяват изнасяне на книгата, в която младоженците и кумовете трябва да положат подписите си. „За да бъде изнесена книгата и да се случи реално брак извън описаните места, трябва да има заповед.

Това почти не се практикува“, обясни Любомир Ковачев, директор „Столичен дом за радостни обреди“. По-често ставаме свидетели на изнесени ритуали, които се случват, след като младоженците вече са подписали официално.

„Истинското подписване в книгата най-често се случва в различен ден от този, в който ще се прави изнесеният ритуал. Това, което се случва като ритуал, е проформа“, разясни Ковачев.

Интересни

Тогава служители от обредния дом отиват и повтарят ритуала на пожеланото от младоженците място. По думите на Любомир Ковачев наскоро двойка е поискала да се венчае в галерия. През годините пък сред най-интересните места са били самолет и лодка на Панчарево, сподели директорът на обредния дом. И в трите ботанически градини към Софийския университет – в София, Варна и Балчик, се организират сватбени тържества. Изнесен сватбен ритуал без кетъринг е 900 лв., става ясно от ценоразписа. Тази цена обаче е за самото ангажиране на мястото. Като услуга от страна на обредния дом изнесените ритуали варират в различните области и общини. Цените най-често започва от 180-200 лв., но може да стигне до 600 лв. Ключово за изнесените ритуали е именно финансирането. „Най-важно и определящо е не само желанието на клиента, а и възможността му да плати за услугата, която иска“, обясни Даниел Маринов, управител на фирма за кетъринг. От сайта на фирмата става ясно, че са организирали сватбени тържества в Националния исторически музей, Ботаническата градина, Резиденция Лозенец, крепостта Баба Вида, градински сватби край София и различни комплекси.

Освен в приказни градини край градовете все повече младоженци са привлечени и от идеята за венчавка край морето.

Така Варна и регионът постепенно се превръщат в дестинация за луксозен сватбен туризъм и резервациите се увеличават. Яхтеното пристанище, аквапаркът в Златни пясъци, плажовете в Албена и Кранево са само част от дестинациите.

Таксата за изнесен ритуал във Варна е 600 лева. На същата цена гражданският брак може да се сключи и в двора на ритуалната зала, където обаче той ще бъде реален, а актът и свидетелството се подписват пред очите на гостите.

Сватбата в двореца „Евксиноград“ край Варна изглежда като мечта, но сключването на брак в красив замък точно до града дава възможности на всички влюбени да сбъднат мечтите си.

Друго предпочитано място по Черноморието е Архитектурно-парковият комплекс на културен център „Двореца” в Балчик. Там също може да бъде сключен съвсем официален граждански брак, а освен това е възможен и църковен.

Церемониите се провеждат съответно в Нимфеума и в параклиса „Стела Марис”. За тези, които обичат вечерните сватби, приказният залив в Тюленово се оказва любимо място. В Бургас пък през последните години най-желан от двойките е Културният център „Морско казино“, разположен на брега.

Изнесеният ритуал там струва 150 лв., като се извършва само в събота и неделя. Морската градина и остров Света Анастасия също са сред любимите места за венчавки. Ритуалът за бракосъчетаване на острова е 250 лева.

Влюбени се взимат в градина с роза дамасцена

В Казанлък например за изнесен ритуал обредният дом иска 180 лв. Хората предпочитат да се венчаят по-далеч от града, като последната подобна церемония била насред частна градина с роза дамасцена. Там живеещи заедно от близо четвърт век жители на близкото село Овощник събрали близки, приятели и децата си, за да се врекат официално. Всички били облечени в народни носии и спазили дори най-старите традиции.

Това ще направят утре и Виктория и Петьо, които са заедно от пет години и са решили да се венчаят по стара българска традиция във Врачанския Балкан. Влюбените ще вдигнат северняшка сватба пред очите на близките си и хилядите гости, които ще посетят Националния фолклорен събор „Леденика“. В Русе пък най-предпочитаното за изнесен ритуал място е лесопаркът „Липник“, обясниха за „Телеграф“ от общината.

Услугата струва 180 лв.

Броят поне три бона за купона

Поне три бона отгоре излиза на младоженците организацията на купона. Това не включва кетъринга и напитките на гостите, а само услугите на водещ, диджей или жива музика. Оркестрите дори са увеличили цените си през последните месеци.

Допълнително се заплаща за сватбена украса, шоу програма, огън или фойерверки и т.н. Наемането на видеооператори и фотографи също не е малко перо за младоженците. Сватбените фотосесии обаче може да се оскъпят и ако е избрана специална локация.

Така например много двойки обличат тоалетите си от приказния ден специално за да посетят интересна дестинация, на която да направят снимките си.

Сред по-любопитните са вагонът на султан Абдул Азис в Музея на транспорта, крайбрежието на Дунав, розариумът в Парка на младежта, бузлуджанската Чиния и др.

- реклама -