Сарафово, атентат

Нов опит за старт на делото за атентата в Сарафово

Специализираният съд ще направи втори опит за старт на делото за атентата на бургаското летище Сарафово. На 18 юли 2012 година при атака срещу автобус с израелски туристи загинаха петима израелски граждани, българският шофьор и самият атентатор. При инцидента бяха ранени 38 души.

В края на септември делото така и не тръгна, след като се оказа, че част от пострадалите не са редовно призовани. Още тогава стана ясно, че има затруднения при призоваване на пострадалите и изясняване на правата им, тъй като са чужди граждани.

За терористичната атака са обвинени Мелиад Фара – ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство.

Двамата подсъдими се издирват с червена бюлетина от „Интерпол“. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ. Подсъдимите ще бъдат представлявани от служебни защитници.

Според обвинението целта на атаката е била смъртта на всички туристи, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадат в зоната на абсолютната смърт.

За престъплението „тероризъм” е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

- реклама -