Ииво Нисканен Niskanen

Злато за Нисканен на 50 км класически стил

Ииво Нисканен завоюва златния медал в масовия старт на 50 км. класически стил в Пьонгчанг. Финландският ски бегач изпревари руснака Александър Болшунов в последния километър и финишира първи с преднина от 18.7 секунди. Трети с изоставане от 2:37.5 минути завърши друг руснак – Андрей Ларков. Това бе първи случай на тези игри (от 11 опита), в който Норвегия не взе медал. Норвежците обаче не можеха да разчитат на трикратния шампион Йоханес Клабо, който се прибра вкъщи.

В един момент изглеждаше така, сякаш 26-годишният шампион се измори и влезе в последните километри зад Болшунов. Нисканен обаче намери сили за финален спринт и взе титлата. Това бе и първо злато за родината му в Пьонгчанг. По този начин той сложи и край на 58-годишна суша за титла от класиката на ски бягането.

Второ злато за Нисканен

За Ииво Нисканен това е второ злато от Олимпиада. Преди четири години в Сочи той стана победител в отборния спринт.

Болшунов влезе в историята на Русия

21-годишният Болшунов пък се пребори за четвърти медал в Пьонгчанг, след като спечели бронз в индивидуалния спринт, сребро в отборния и сребро в щафетата. Руски спортист досега не бе печелил четири отличия на една Олимпиада.

- реклама -