Николай Младенов

Николай Младенов ли ще е кандидатът на ГЕРБ за президент: Имам други планове, връщам се в Близкия Изток

Очаквам към България да бъдат отправени искания от съюзниците да даде убежище на хора, които са сътрудничили на силите на НАТО в Афтанистан, каза дипломатът

Очаквам към България да бъдат отправени искания от съюзниците да даде убежище на хора, които са сътрудничили на силите на НАТО в Афганистан, заяви бившият външен министър и служител на ООН Николай Младенов по Би Ти Ви.

„Имаме отговорност да помогнем на тези, които са сътрудничили с нашата дипломатическа и военна мисия в Афганистан. Има един прекрасен човек, който при предишния режим на талибаните буквално се бе заключил в българското посолство и го бе опазил. Ние би трябвало да имаме отговорност към него и цялото му семейство и към такива хора“, посочи дипломатът.

И един живот да спасиш, си струва. Има и други хора, които са работили за българската мисия и са рискували живота си за нашата държава, призова за човечност Младенов.

Според него нелегалната миграционна вълна към Европа ще се засили и затова българските институции трябва категорично и ясно да си влязат във функциите и да пазят границата. Това трябва да стане както със сили по периметъра на границата, така и чрез диалог със съседите и партньорите от ЕС, уточни Младенов.

Той обаче допълни, че като страна, подписала съответните конвенции, България трябва да спазва правата на хората, които търсят политическо убежище.

„Комбинация от различни фактори доведе до завръщането на талибаните в Афганистан. Парите, които от години се дават за заплати на афганистанската армия не стигат до войниците, а голяма част изчезват някъде по път. Тази форма на корупция доведе до трудности и целият мобилизационен план беше сбъркан и това доведе до сломяване на бойния дух“, каза Младенов.

Аргументите на Америка не са убедителни. Тя обяви, че ще се изтегли от Афганистан, но начина беше много грешен и поставя всички в ситуация, която подкопава международните действия не само в Афганистан, а и в региона“, коментира още Младенов.

Той уточни, че талибаните са сключили споразумение с американците миналата година в Доха и това било като силен вятър в платната на тяхното възраждане.

„В момента съм във ваканция, но скоро тя ще приключи и ще се върна основно към заниманията си в Близкия изток, където има много нови проблеми и предизвикателства“, каза Николай Младенов.

„Българския политически живот го следя като външен наблюдател, не съм водил разговори за такова предложение. Аз имам съвсем други планове в момента.“

Така Младенов отговори на въпроса дали с него са водени разговори той да е кандидат на ГЕРБ за президент.

Не може дълго да продължим в тъпченето на едно място, време е да се гледа напред какво може и как да бъде направено, коментира политическата криза у нас Младенов. Вече чухме кой с кого не може, аз и останалите български граждани искаме да чуем  с кого какво ще направят, за да постигнат стабилност, призова той партиите.

- реклама -