Баневи, дело, обвинение, пране на пари

Николай Банев се оплака във Фейсбук от античовешки условия в ареста

Николай Банев се оплака във Фейсбук от „невъобразимите условия“ на следствения арест на бул. „Г.М. Димитров” в София. 4-ма души живеем в килия от 12 кв. м., която не е боядисвана от 20 години, твърди Банев в официалната си страница в социалната мрежа. Според писмото тоалетната в ареста е “турска”, а от мивката не тече топла вода. Обвиняемият за пране на пари и присвояване на милиони се оплаква и от липсата на светлина и въздух.

“Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина. На баня се ходи два пъти седмично. А “престоят на въздух” е 1 час на площадка, малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вграден в пода малък метален стол”, пише в профила на олигарха. Той явно се е сближил със съкилийниците си. Един от тях му разказал, че лежи без присъда вече 8 месеца.

“23 часа в денонощието без въздух и слънце и без движение гаснат 4 човешки същества”, твърди Банев. Той сравнява условията в ареста с тези от XIX век. Липсвал му и телефон, както и спокойствие и време за свиждания.

В същия профил на Банев е публикувано и обръщение към медиите, в което се казва, че Българският енергиен холдинг дължи на „Полимери” 50 милиона лева и той и съпругата му са в следствения арест именно заради БЕХ.

„Синдикът Балабанов унищожи „Полимери” със съдействието на Варненския съд, по несъстоятелността бе „избран” по искане на дъщерна компания на БЕХ още през 2012 година“, твърди Банев и допълва: „От тогава до сега той, пред одобрителния поглед на Прокуратурата, не само разора Полимери, а не събра нито лев от БЕХ, въпреки наличието на осъдително решение на български съд в полза на „Полимери” срещу Национална електрическа компания (НЕК) – друга дъщерна компания на БЕХ.“

„БЕХ, изпълнявайки заповедите на началниците си първо едностранно денонсира договора си с „Полимери” и намали два пъти месечните плащания по договора. Само след няколко месеца БЕХ чрез НЕК спря изобщо да плаща по договора, продължавайки да използва скъпоструващото съоръжение, носещо огромни загуби на „Полимери” свързани с поддръжката, заплатите на персонала, данъците и начисляваното ДДС върху фактурите издавани към НЕК (БЕХ), които НЕК не изплащаше“, пише Банев и припомня, че многократно той и различните управленски екипи на „Полимери” са алармирали медиите и всички институции за проблемите на „Полимери”, родени в голямата си част от БЕХ.

 

 

 

- реклама -