Николай Банев

Николай Банев правил капани за мишки и хлебарки в килията си

Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев, който поиска мярката му да бъде изменена в по-лека. Това искане беше отправено, след като насрочените разпити на свидетели по делото бяха отложени заради липсата на счетоводни документи, които да докажат твърдението на прокуратурата, че Банев не е декларирал коректни суми от дружествата „Полимери“ и „Партнърс комерс“ в периода от април 2007 г. до февруари 2013 г.,

Бизнесменът описа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани.

Арестантите пълнели пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев да иска да излезе на свобода.

„Мръсотията е страшна, няма топла вода. Идва зима, а в нито едно помещение няма радиатори.“

Той също се оплака, че въпреки желанието да се яви официален пред съда от уважение към институцията, в събота по време на свиждането не е било разрешено внасянето на костюм.

Адвокатът на Банев, Ивета Анадолска поиска от съдебния състав да му позволи да даде интервю пред медиите, но това му беше отказано.

Направи впечатление, че сем. Баневи се защитава от десет адвоката. Николай беше с четирима, сред които и дъщеря му Мария. Евгения – също с толкова, а майката на Банев, Мария – с двама.

Банев поиска разпит на премиера Бойко Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се види какви кореспонденции са били разменяни най-вече за състоянието на „Полимери“. Той упрекна прокуратурата, че му е съсипала бизнеса.

„За година и половина не можахме да разберем какъв е точно вашият бизнес“, посочи прокурорката Мария Дойчинова.

Тя също така напомни, че за времето, за което той е бил в ареста не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват „благодарствени писма“, засягащи най-вече неизплатените заплати на бивши негови служители.

Банев поиска домашен арест, за да може да се грижи за съпругата си и децата си. Съпругата му Евгения вече беше освободена заради влошено здравословно състояние и опасност за живота. Днес тя присъства в съдебната зала.

Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.

- реклама -