хазарта Валери Симеонов, НФСБ, хазарт, контрол
сн. БГНЕС

НФСБ внесоха законопроект, предвиждащ забрана за частните лотарии

Лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Тази промяна предлагат в Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов и народни представители от Националния фронт за спасение на България. Предложенията са били внесени в Народното събрание днес, съобщиха от партията.

Предлага се също органите на управление на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни.

„С оглед на това, че на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ е възложено за организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българският спорт – както професионален, така и масов, спорт за хора с увреждания, спорт в училищата – приходите за всички тези дейности ще се увеличат и това ще подобри условията за спорт като цяло. Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти към финансирането на спорта“, обясняват от партията на Валери Симеонов.

Те също така настояват да се забрани продажбата на лотарийни билети в търговски обекти, които са разположени близко до учебни заведения.

- реклама -