Снимка: Татяна Лазова

Вълшебна нощ в Пернишко! Традицията Сурва пречиства душата и гони злите сили – СНИМКИ/ВИДЕО

Зарево от десетки огньове осветява открай докрай Пернишка област в най-вълшебната нощ от годината – Сурва. Това е не просто огънят, който изгаря мръсотията и пречиства душите; който прогонва злото и възцарява доброто. Това е огънят, който зарежда емоционално и ни вкарва в свят, където приказката, традицията, езическите вярвания и хуморът се сливат в едно. За да възвестят възкресението на човечността и любовта. А характерният тътен, който дълго оглася селата: дум… дум… дум-дум-дум… е приказката за раждането на новия живот, за настъпващата пролет, за любовта между майката Земя и бащата Небе…

На Сурва в Пернишко никой не спи

Така е от векове. В 58 села в довечера ще лумнат огньовете на сурвакарите. Хилядолетната традиция да се посрещне Новата година на 14 януари по стария календар ще събере по селата маскирани и гости. Сред посетителите ще са и представители на ЮНЕСКО. От две години традиционният празник е част от нематериалното културно наследство на света.

Традицията в селата е сходна и едновременно с това всяко село има своя облик

В Дивотино сурвакарските маски са прекрасно съчетание от бяло, бежово и кафяво. Те са изработени от перата на кокошки, гълъби и пауни. Страшният вид се придава от несъразмерността на ликовете и рогата – от овни, кози и телета.

Колкото по-страшен е ликът, толкова по-далече ще прогони злите духове

Около 120 души от Дивотино се включват в традицията. Ликовете им са около 80, като поне половината са високи над 3 м. Най-големият достига 4 м. 13 от маските са детски. Признават, че не е лесно да носиш лик, тежащ около 15 кг, и да имаш на кръста си звънци, които са около 40-50 кг.

Сурва
Снимка: Фейсбук

В групата цари желязна дисциплина. Всички се съобразяват с ритъма на свирката и с движението на сабята на войводата. А „циганите“ правят обреда едновременно красив и динамичен.

По традиция на тази нощ и утре групата обикаля селото и посещава всеки дом – за здраве и плодородие. За здраве стопанинът се бори с мечката. Това не е лесна задача, защото за този персонаж се избира здраво и младо момче, което трудно може да бъде надвито. След това на 14 януари обядват вариво по специална рецепта.

От Мечкарското вариво по-хубаво няма

Приготвянето му започва много преди развиделяване. Вари се поне 5 часа на двора в казан от 120 литра. За да придобие уникалния вкус, всеки участник в групата донася кисело зеле от своето каче. Така ароматите се смесват. Добавят се около 30 кг месо, няколко буркана мас и една низа сухи чушки.

Сурва
Снимка: Фейсбук

В Ярджиловци правят ликовете с много любов

6 метра е най-високият сурвакарски лик на маскарадната група от пернишкото село Ярджиловци. Дни наред сръчните майстори са се трудили над него в местната „Европейска мечкарница”. Първо идва идеята за визията на лика, след това дизайнерът я рисува, накрая всички запретват ръкави и го изработват. Използват се предимно кози или овчи кожи.

Маските представят бита на хората – свързани са с овчарите, земеделците, занаятчиите

Групата е най-многобройната, която се представя на фестивала „Сурва” – между 240 и 260 човека. Освен маските, сурвакарите носят и звънци – комплектът е от първи до 21-ви номер, като тежестта му е около 60 до 80 кг.

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Най-шумните и весели дни в Ярджиловци са на 13 и 14 януари, когато е празникът Сурва. Тук идват гости от близо и далеч, а най-атрактивният гост е Хенри ван дер Кроон – президентът на Федерацията на европейските карнавални градове. Посрещат го с греяна ракия, много мезета и домашна баница.

Хенри ван дер Кроон

Сурвакарското шествие, съставено от трите групи на махалите Горна, Долна и Кръстината, обикаля по домовете, като благославя за здраве и берекет. Разиграва се обичаят Сурвакарска сватба. Освен задължителните персонажи – поп, булка, младоженец, свекър, свекърва, циганин, има и много други артисти.

А самоуката баба Витка Накева за своите 70 години е създала над 300 стихотворения. Едно от тях е посветено на Сурва.

Сурва

Отново духовете са нащрек,
в страшилище обръща се човек.
Сурва е празник на мечкари
с маски страшни и клопотари.

Звънци до всички номера
изригват на 14 сутринта,
селяните рано са станали,
топъл огън са наклали.

Вкусна баница да направят,
сурвакарите с ракия да поздравят,
че във всяка къща те влизат,
благославят стопаните и си излизат.

Така от зли сили се спасяваме
и спокойно живота продължаваме.
Устремно се Сурва приема,
много държави ни я вземат.

Но една е майка на мечкаря
и това е родната България.
Ярджиловци е гнезтото свило,
най-отдавна Сурва запазило.

Та и светът ни вече признава,
заслужено място ни се дава.

Тази вечер няколко села се събират в село Кошарево

Сурвакарската група там съществува от повече от сто години. Маскарадните костюми на участниците в групата са изработени от червени ленти, а ликове, които имат дървена конструкция, са украсени с пера и крила на домашни птици.

Сурва
Снимка: Фейсбук

Тази нощ маскираните мъже ще обиколят всяка къща в селото, за да благословят домакините, а около полунощ ще бъде запален голям огън на мегдана. Именно там ще се извие сурвакарското хоро. Празникът ще бъде полят с обилно количество вино и ще завърши със заря.

В Радомирското село Копаница омагьосват с уникалните носии и костюми, както и с изпълнението на традиционния ритуал.

Снимка: Татяна Лазова
Снимка: Татяна Лазова
Снимка: Татяна Лазова
Снимка: Татяна Лазова
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов

 

Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Емил Костадинов
Снимка: Пламена Стаматова
Снимка: Пламена Стаматова
Снимка: Пламена Стаматова
Снимка: Пламена Стаматова
Снимка: Пламена Стаматова
Снимка: Пламена Стаматова

 

 

 

- реклама -