супермаркет, магазин, поскъпване, плодовете, зеленчуците, млякото
снимка: Pixabay

Рязко поскъпване на плодовете, зеленчуците и млякото: Плащаме 59% повече за моркови

Цените на продуктите от първа необходимост, плодовете и зеленчуците продължават да растат в края на 2021 г., съобщава bTV.

При плодовете увеличението на цената на бананите е средно 14%, на портокалите – 11%, а мандарините са по-скъпи с 16 на сто.

Истински рекордьори са зелето, за което днес плащаме с цели 47% повече и морковите, които са поскъпнали с 59 на сто.

„Това се дължи не толкова на логистика и режийни разходи, колкото на лошата реколта“, обясни в „Тази сутрин“ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Според него обаче най-големият проблем се крие в поскъпването на млечните продукти, което е над 20%.

„След като започна енергийната криза и неравновесието в пазара на електричество, което е главният двигател на инфлацията в момента, най-сериозно е поскъпването през ноември и декември с номинал около 2 лв.“, каза Иванов

Спад на цените се забелязва единствено при свинското месо, макар и само с 2%, заради свръхпредлагане.

В края на 2021 г. продуктите в потребителската кошница на българина струват 88 лв., което затвърждава общата тенденция за покачване на потребителските цени с около 13% в сравнение с миналата година.

„През 2022 г. ще има трайна и постоянна тенденция към покачване на цените. Имаме заложени по-скъпи производства и за пролетта, и за есента“, заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Владимир Иванов призова българите да избират българското, макар и в момента българските продукти да са по-скъпи от вносните, което, по думите му, се дължи на по-високото им качество.

- реклама -