Невиждано от 18 години небесно шоу: 5 планети и Луната се подреждат в небето

Невиждано от 18 години небесно шоу: 5 планети и Луната се подреждат в небето. През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят как всичките пет планети,

видими с невъоръжено око –

Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, се подреждат в небето. Този уикенд към тях ще се присъедини и сърпът на Луната, съобщи сайтът Science Alert.

Впечатляващо е, че в момента планетите се появяват по реда на тяхното отстояние от Слънцето, от ляво на дясно. Това означава, че започваме с Меркурий (средно на 58 милиона километра от Слънцето) и завършваме със Сатурн (средно на 1,4 милиарда километра от Слънцето).

През уикенда намаляващата Луна

трябва да се появи между Венера и Марс. Меркурий ще се вижда ясно и на 27 юни, а специалистите обещават, че тогава планетарното шоу ще може да се наблюдава около час.

Този вид подреждане на планетите, известно като съвпад, не се е случвало от декември 2004 г. и няма да се повтори до 2040 г. Тоест ще станем свидетели на невиждано от 18 години небесно шоу.

Шоуто ще може да се наблюдава към

източния хоризонт точно преди Слънцето да изгрее и да закрие гледката. Жителите на Северното полукълбо трябва да гледат на изток и на юг, а тези на Южното полукълбо – на изток и на север.А най-хубавото от всичко е, планетите ще може да се видят дори с просто око.

Източник: БГНЕС

- реклама -