АЕЦ Белене

НЕК и „Атомстройекспорт“ са подписали договор за съхранение на оборудването за „Белене“

Националната електрическа компания и руската „Атомстройекспорт“ са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“. Това е потвърдил за БНР изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

„Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в сила. Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъде под надзора на заводите-производители, представители на „Атомстройекспорт“. Договорът е сключен за пет години с евентуална опция за продължаване още в зависимост от това, което ни е нужно, но се надяваме, че до тогава вече ще имаме избран стратегически инвеститор и вече ще прехвърлим всички договори на него“, заяви Илиев.

НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ са сключили договор за продажбата на ротора от предишното оборудване, предвидено за централата в Белене. Роторът бе собственост на НЕК и от доста време двете дружества водеха разговори за възможността да бъде продаден и използван в работещата ни централа.

От АЕЦ „Козлодуй“ са обяснили пред „Хоризонт“, че роторът ще бъде използван на 5-и блок на централата, за да бъде увеличена мощността му до 104%.

От своя страна изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обясни, че роторът е на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

„Оглеждахме го и считахме, че е най-доброто, вместо да се поръчва нов ротор, ще бъде по-изгодно, както за тях, така и за нас. Вече остават формалностите по плащането или прихващането на задължението на НЕК към АЕЦ „Козлодуй“ за произведена електрическа енергия“.

- реклама -