СРС-та доклад Рашков, подслушвания, СРС

Не са открити данни за незаконно подслушване на политически лица

До момента няма установено незаконно подслушване на политици или кандидати на изборите за 45-ия парламент, съобщи говорителя на обвинител номер 1 Сийка Милева на извънреден брифинг днес.

„Има образувано наказателно производство по повод обвиненията в подслушване от страна на партии като предизборна пропаганда. Разпитани са 11 свидетели, изискана е информация от вътрешна сигурност към МВР и всички останали компетентни органи и към момента е видно, че не е установено незаконно подслушване на политици“, коментира данните Милева.

С оглед разпространената информация, включително и тази от вчера от Арман Бабикян и адв. Хаджигенов е било сезирано бюрото за СРС, за да отговорят и от там дали са подслушвани споменатите лица.

„Бюрото е независим орган и единствените които извършват контрол върху подслушвания. Очакват се резултатите от действията“, каза още говорителката на главния прокурор.

Милева припомни, че разгласяването на класифицирана информация е тежко престъпление и че всеки гражданин разполагащ с данни за престъпление трябва незабавно да уведоми компетентните органи.

„Прилагането на СРС се разрешава от съдия. Главният прокурор може да поиска разрешение за прилагане на СРС само за ограничен кръг престъпления, каквото е например тероризмът”, каза тя.

Сийка Милева коментира още, че разпространяването на фалшиви новини уронва престижа на институциите и руши българската държавност.

- реклама -