Бил Ръсел, НБА
Снимка: twitter.com/nba

НБА пенсионира изцяло номера на Бил Ръсел

НБА ще почете 11-кратния шампион Бил Ръсел, като извади изцяло от употреба номера му. Легендата на баскетбола почина през миналия месец на 88 години. Докато беше в Бостън Селтикс той играеше с номер 6. Ръсел изкара 13 години в Селтикс, като освен рекордните 11 титли, стана и пет пъти MVP. Той изведе САЩ и до олимпийско злато през 1956 г.

НБА обаче ще позволи на играчите, които в момента са с шестица, да я носят, докато спрат да се състезават. В това число влиза и ЛеБрон Джеймс. Нови екипи с шестица обаче няма да бъдат употребявани.

Ръсел е първият играч в баскетбола, почетен по този начин. И третият в спорта отвъд Океана. Първият е бейзболистът Джаки Робинсън. Неговият номер 42 беше изваден от употреба през 1997 г. През 2000-ата година НХЛ пенсионира номер 99. С него играеше великият Уейн Грецки.

НБА ще почете и по още два начина Ръсел. Първо – всички играчи ще носят възпоменателен знак на дясната част на екипите си. Второ – на всяка зала до таблото за разултата ще има специално лого. То ще прилича на детелина с вплетен номер 6.

- реклама -